Twitter/ @dirkjanjanssen
NOS NieuwsAangepast

Vrijgelaten journalist Ornstein geniet in vrijheid van een visje

Een visje eten in een restaurant. Dat is het eerste wat journalist Okke Ornstein deed na zijn vrijlating uit de Panamese gevangenis. "In de gevangenis wisselt het eten af tussen rijst met bonen en bonen met rijst, dus ik had trek in een visje", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

De journalist werd vorige maand in Panama veroordeeld tot drie jaar cel voor laster en smaad. Ornstein heeft een weblog, Bananama, waarop hij schrijft over corruptie en fraude in het Latijns-Amerikaanse land.

Inzet ambassade

De maand in de gevangenis vond Ornstein niet per se verschrikkelijk. "Dat heeft te maken met de wetenschap dat er zo veel mensen aan het werk waren om mij vrij te krijgen." De journalist prijst vooral de inzet van de Nederlandse ambassade in Panama.

Dinsdag kreeg hij te horen dat president Varela hem gratie verleende. Het was op dat moment nog niet duidelijk wanneer het zou zijn en dat bleef onduidelijk tot gisteren. "Het ging allemaal op zijn Panamees: niemand wist wat er ging gebeuren of wat ie moest doen."

Rond het begin van de avond mocht Ornstein naar buiten. Hij is blij dat dit nog voor de kerst is gebeurd. "Mijn dochter is Tweede Kerstdag jarig en daar kan ik nu bij zijn."

Ornstein heeft geen plannen om in Panama te blijven. Dinsdag moet hij zich melden bij de Panamese immigratiedienst. Mogelijk krijgt dan ook te horen dat hij het land moet verlaten.

De journalist gaat niet door met zijn blog. "Blijkbaar kun je niet dit soort journalistiek bedrijven in dit land. Wat Panama betreft leg ik de pen neer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl