Frank Rijkaard ANP

Frank Rijkaard zal niet als trainer terugkeren in de voetballerij. Daar heeft de 54-jarige oud-international en voormalige trainer van FC Barcelona en het Nederlands elftal definitief een streep doorgezet.

"Ik zal het gedachtegoed van Johan niet meer vanaf het veld uitdragen", is Rijkaard resoluut in De Telegraaf. Zijn laatste baan was het bondscoachschap van Saudi-Arabië, waar hij in januari 2013 werd ontslagen.

"Ik ben een paar jaar geleden als trainer gestopt, omdat ik andere prioriteiten in mijn leven heb gesteld. Zoals dagelijks het opgroeien van mijn kinderen van nabij te ervaren. Zo haal ik geluk vanuit een ander ambitieniveau. Mogelijk dat ik ooit weer open sta voor een functie in het voetbal, maar dan moet ik daar volledig achter staan. Alleen zal dat niet meer als trainer zijn."

Rijkaard ontroert tijdens Sportgala met mooie woorden over Cruijff

Rijkaard maakte deze week tijdens het jaarlijkse Sportgala in Amsterdam nog indruk met een anekdote over Johan Cruijff, die in maart van dit jaar overleed. De oud-Ajacied maakte Cruijff mee als speler, als trainer en later als vriend. 

In 2006 evenaarde hij Cruijff door als trainer van Barcelona de Champions League te winnen. Hij was tussen 2003 en 2008 coach in Camp Nou en had een elftal onder zich met onder anderen Ronaldinho, Samuel Eto'o, een jonge Andrés Iniesta en de onder hem debuterende Lionel Messi. Naast winst van de Champions League loodste hij de Catalaanse club ook naar twee landstitels en twee bekerzeges. In 2006 werd hij uitgeroepen tot beste coach ter wereld.

Sparta, Galatasaray

Zijn andere avonturen als trainer waren minder succesvol. In 2000 slaagde hij er niet in om het favoriete Oranje naar de EK-titel te loodsen. En tijdens zijn debuutseizoen als clubcoach bij Sparta Rotterdam degradeerde de club voor het eerst in de historie uit de eredivisie. Later, als coach van Galatasaray en Saudi-Arabië, moest hij vroegtijdig vertrekken.

Het is heel gek, maar ik verwacht nog steeds dat Johan ineens binnen komt lopen. Dat hoor ik van meer mensen. Zoals er eigenlijk geen dag voorbij gaat dat ik niet aan hem denk.

Rijkaard in De Telegraaf

STER reclame