Johan Cruijff ANP

De laatste dagen van het jaar worden traditiegetrouw vooral gebruikt om terug te blikken. Dat geldt ook voor NOS Sport. Vandaag staan we stil bij het overlijden van twee iconische sporters dit jaar: Johan Cruijff en Muhammad Ali.

Het bericht van hun overlijden zorgde wereldwijd voor een golf van emoties. Ook nu nog blijkt met regelmaat welke enorme invloed en betekenis Johan Cruijff heeft gehad voor Nederland en voor het mondiale voetbal in het bijzonder. Zo bleek bijvoorbeeld ook jongstleden woensdag nog tijdens het Sportgala, waar Frank Rijkaard op ontroerende wijze Nederlands grootste voetballer aller tijden herdacht.  

In het Sportjournaal komt Carole Thate van de Johan Cruyff Foundation aan het woord. De oud-hockeyster was jarenlang de rechterhand van Cruijff. Na het overlijden moest zij zowel in Nederland als in het buitenland alle nieuws en gebeurtenissen rond het overlijden van de  legendarische nummer 14 coördineren. In het Sportjournaal vertelt ze over die emotionele periode en over de speciale band die zij onderhield met Cruijff.

Rijkaard ontroert tijdens Sportgala met mooie woorden over Cruijff

In Langs de Lijn vertelt fotograaf Guus Dubbelman over zijn bijzondere band met Muhammad Ali. Dubbelman leerde als tiener de bokser kennen en werd later een goede vriend van hem. In 1985 logeerde hij een week bij Ali in Los Angeles.

Dubbelman vertelt over de levenslessen die hij meekreeg van de bokser die door velen wordt beschouwd als de grootste sportman aller tijden.

Muhammad Ali in 1974 Reuters

Programma's zaterdag

09.10 uurHerhaling NOC*NSF Sportgala NPO 1
18.00 uurLangs de LijnNPO Radio 1
18.50 uurSportjournaalNPO 1 en NOS.nl

STER reclame