ANP
NOS NieuwsAangepast

Eerste keurmerk voor toegankelijkheid gehandicapten

De introductie van een nieuw keurmerk moet ertoe leiden dat publieke ruimtes beter toegankelijk worden voor mensen met een beperking. De wet gaat in per 1 januari, maar vandaag is het eerste keurmerk al uitgereikt. De Haagse apotheker Lina Schut kreeg het van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid.

Met de wet moeten chronisch zieken en gehandicapten een gelijke behandeling krijgen. Publieke ruimtes moeten toegankelijker worden voor mensen met een beperking en eventuele hindernissen moeten definitief worden weggehaald.

Keurmerk moet voor meer toegankelijkheid zorgen

Het keurmerk is een initiatief van 'Ongehinderd', een organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking. Door samenwerking van verschillende partijen, waaronder KNGF Geleidehonden, is het keurmerk ontstaan.

"Per 1 januari 2017 moeten alle gebouwen met een publieke functie toegankelijk zijn voor mensen met een beperking", zegt Gerard de Nooij, een van de initiatiefnemers van het keurmerk. Hij zit zelf in een rolstoel. "Het gaat er ten slotte om dat je toegankelijk bent voor iedereen."

Als je slechtziend bent, zie je dus niet dat er bijvoorbeeld een glazen deur voor je zit.

Gerard de Nooij, initiatiefnemer van het keurmerk

Een keurmeester stelt vast of een openbare ruimte goed bereikbaar is voor mensen met een handicap. Zo wordt gekeken of er een invalidentoilet is, een rolstoel door de entree kan en of er een lift beschikbaar is.

"Mensen zijn bekend met toegankelijkheid voor rolstoelen, maar je hebt natuurlijk ook mensen die niet kunnen horen of zien", vertelt De Nooij. "Als je slechtziend bent, zie je dus niet dat er bijvoorbeeld een glazen deur voor je zit. Dan is het gevaar dat je erdoorheen loopt."

Volgens de initiatiefnemer van het keurmerk hebben veel publieke ruimtes daarom stickers en tekst op glazen deuren aangebracht. "Voor het keurmerk hebben ze dat erop geplakt, zodat die deuren goed zichtbaar zijn. En zo is toegankelijkheid ook een stukje veiligheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl