Reizigers wachten op hun beurt bij de Amerikaanse douane
NOS Nieuws

Douane VS vraagt Nederlandse reizigers om sociale media-accounts

De Amerikaanse douane vraagt reizigers vanuit Nederland om te vertellen op welke sociale media ze actief zijn. Met die informatie hopen Amerikaanse inlichtingendiensten terrorisme te voorkomen, meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico.

Sinds dinsdag wordt reizigers onder meer gevraagd naar hun account op Facebook, Instagram of YouTube. Ze zijn nu nog niet verplicht om daar antwoord op te geven.

Reizigers die niets invullen, worden niet tegengehouden, zegt een Amerikaanse regeringswoordvoerder tegen Politico.

De maatregel geldt niet alleen voor Nederlanders, maar voor reizigers uit 38 landen die in aanmerking komen voor een ESTA-aanvraag.

Terroristische organisaties

De informatie moet helpen beter zicht te krijgen op mogelijke banden met terroristische organisaties zoals Islamitische Staat. Over het idee wordt sinds afgelopen zomer gesproken.

Een belangenorganisatie die onder meer Facebook, Google en Twitter vertegenwoordigt, uitte al direct kritiek. Het perkt volgens hen de vrijheid van meningsuiting in en leidt tot nieuwe zorgen over privacy en de veiligheid van buitenlanders in Amerika.

Ook consumentenorganisaties hebben problemen met de invoering. "Technisch gezien is de keuze vrijwillig", zegt een woordvoerder van ACLU, een organisatie die zich inzet voor online vrijheid. "Maar de VS binnenkomen is een ingewikkeld proces en de kans is groot dat mensen alles invullen om intimiderende vragen van de douane te voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl