NOS SportAangepast

Dielessen: elke melding is er één te veel

'Om het probleem aan te pakken, moet je het verleden kennen'

Het vertrouwenspunt van sportkoepel NOC*NSF krijgt jaarlijks zo'n 200 meldingen binnen van ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie. "Terwijl één melding er al één te veel is", zegt directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF. Vandaag is er een grootschalig onderzoek aangekondigd naar seksueel misbruik binnen de sportwereld.

"We vinden het belangrijk om inzicht te krijgen in dit onderwerp over de laatste dertig jaar. Op verschillende plekken komen nu verhalen naar buiten van atleten en andere mensen. Wil je dat kunnen aanpakken, dan moet je een beeld hebben van wat er in het verleden is gebeurd", aldus Dielessen.

'Elke melding van misbruik is er één te veel'

Het huidige vertrouwenspunt van NOC*NSF richt zich op de sporters en begeleiding van nu. Het onderzoek moet er voor zorgen dat mensen die in het verleden zijn geconfronteerd met misbruik, op een laagdrempelige manier hun verhaal kwijt kunnen.

Dielessen: "Als mensen hun verhaal vertellen, kan dat ook helpen in preventieve zin. Mensen die hun handen niet thuis kunnen houden, worden er dan wellicht van weerhouden om dit grensoverschrijdende gedrag te vertonen."

Steun van de overheid

Er gaan stemmen op om een onafhankelijke commissie op te richten die het onderzoek moet gaan leiden, om te voorkomen dat 'de slager zijn eigen vlees keurt'. Eventueel met hulp van de overheid. "Ik voel veel steun van de overheid. We zullen nauw met ze samenwerken. We nemen als sportkoepel onze eigen verantwoordelijkheid. Dat hebben we eerder ook gedaan. Ik herken me niet in het beeld van 'de slager'", aldus Dielessen.

NOC*NSF hoopt begin 2017 te kunnen starten met het onderzoek. "We moeten eerst de opzet en financiering voor elkaar zien te krijgen. Dat moet in het eerste kwartaal van 2017 rond zijn. Dan moeten we direct beginnen en hoop ik dat we de eerste resultaten in de loop van het nieuwe jaar hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl