Te vroeg geknald? De handhaver weet meteen waar je bent

  • Roel Pauw | NOS
  • Roel Pauw | NOS
  • Roel Pauw | NOS

Het mag pas op Oudjaarsdag, maar toch gebeurt het al overal: het afsteken van vuurwerk. Om de daders aan te pakken, gebruiken zeven gemeenten vanaf dit jaar een speciaal detectie-systeem. De handhavers zijn er blij mee. "Het werkt uitstekend."

Het detectie-systeem bestaat uit een netwerk van sensoren, die in de wijken zijn geplaatst. De sensoren registreren geluid. Bij een bepaald aantal decibellen versturen de apparaatjes een melding naar de buitengewone opsporingsambtenaar (boa). Die kan er meteen op af.

"Wij kunnen dan in de buurt kijken of we de persoon kunnen vinden die het vuurwerk heeft afgestoken", laat een van de boa's weten in het NOS Radio 1 Journaal. "Dan kunnen we diegene benaderen, aanspreken en desnoods bekeuren."

Vuurwerkteam heeft nieuw wapen in strijd tegen te vroeg knallen

Dit jaar gebruiken zeven gemeenten het systeem voor de eerste keer: Schiedam, Maassluis en Veenendaal, Rotterdam, Leeuwarden, Amersfoort en Utrecht. In de laatste vier steden liep vorig jaar al een proef.

In de Domstad krijgen boa's van het vuurwerkteam via hun smartphone een push-bericht binnen met de exacte locatie van de knal, te zien op een kaartje. Zo kunnen ze ook eventuele looproutes van jongeren zien die vuurwerk afsteken.

De handhavers zijn blij dat ze zo snel ter plaatse kunnen zijn. Zodra ze een knal horen, krijgen ze meteen een melding binnen. Wel blijven ze uit voorzorg patrouilleren in de wijk. "Als mensen onze gele hesjes zien, steken ze minder snel vuurwerk af."

Knallen

Vorig jaar gebruikte Utrecht het detectiesysteem voor het eerst. Gedurende drie weken werden toen ruim 2000 knallen waargenomen. De meeste knallen vonden plaats tijdens de dagen dat vuurwerk werd verkocht.

De vuurwerkteams schreven in totaal vier processen-verbaal uit voor het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden. Ook namen de teams drie keer vuurwerk in beslag: twee keer van jongeren onder de 12 jaar; een keer illegaal vuurwerk.

Dit jaar is er nog maar één keer vuurwerk in beslag genomen. Wel werden onder de ogen van NOS-verslaggever Roel Pauw twee jongens doorverwezen naar de politie. Zij hadden vuurwerk afgestoken op een kunstgrasveld, dat daardoor was beschadigd.

Vooral het spijt betuigen maakt indruk.

Evelien Huisman, Halt

Er is een grote kans dat deze tieners terechtkomen bij stichting Halt, waar ieder jaar mensen belanden die te vroeg hebben geknald. Bij Halt moeten de jongeren leeropdrachten doen. Daarnaast moeten ze de gemaakte schade terugbetalen en excuses aanbieden.

"Het prikken van papier gebeurt bijna niet meer", vertelt Evelien Huisman van de stichting. "Van leeropdrachten leren ze veel meer en vooral het spijt betuigen maakt indruk. Daardoor zien we ze vaak niet meer terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl