AFP

Russische kernraketten zijn in staat om door elke verdedigingslinie heen te dringen. President Poetin heeft dat gezegd op zijn traditionele persconferentie aan het einde van het jaar. Hij stelt dat Rusland dit soort raketten wel moest ontwikkelen in een reactie op Amerikaans beleid dat in 2001 is ingezet. Toen stapte de VS uit een verdrag dat een verbod inhield op het installeren van een anti-raketsysteem. 

"Wij zijn het niet die verantwoordelijk zijn voor deze wapenwedloop", zei Poetin. 

Poetin is niet verrast door de uitspraken van de komende Amerikaanse president Donald Trump. Die wil de nucleaire slagkracht van de VS vergroten door het kernwapenarsenaal uit te breiden. 

Trump liet vandaag nog eens weten dat hij niet bang is voor een nucleaire wapenwedloop: "We verslaan ze allemaal."

Zodra Trump klaar is met het vormen van zijn staf, wil Poetin met hem praten over het aanhalen van de banden tussen Rusland en de VS. "Als Trump mij uitnodigt, ga ik zeker", zei Poetin. De relatie tussen de twee landen "kan niet slechter", zei hij verder.

Syrië

Poetin gaf tijdens de persconferentie antwoord op vragen van journalisten in de zaal. Het Syrische conflict kwam ook ter sprake. Een staakt-het-vuren voor heel Syrië is volgens Poetin een logische volgende stap, nu het regeringsleger Aleppo helemaal in handen heeft. Pas na een staakt-het-vuren is er ruimte voor vredesoverleg. 

Turkije, Iran en Syrië en Rusland zijn het erover eens dat de onderhandelingen in Astana in Kazachstan moeten worden gehouden, zegt Poetin. De Syrische president Assad zou het daar ook mee eens zijn. Deze vier landen spelen een belangrijke rol in het conflict, waarbij Syrië actieve militaire steun krijgt van Rusland en Iran.

Andere partijen in de regio, zoals Saudi-Arabië, kunnen ook hun bijdrage leveren, zegt Poetin. Ook de VS is welkom bij de gesprekken. 

President Poetin tijdens zijn persconferentie Reuters

Hacks

Poetin wees beschuldigingen van de Amerikaanse regering van de hand dat Rusland betrokken was bij het hacken van de computers van de Democratische partij tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen.

"Degenen die verloren hebben zoeken naar mensen buiten hun eigen kring die ze de schuld kunnen geven", is de analyse van Poetin. Volgens hem kunnen de Democraten beter de blik naar binnen richten om te zien wat er mis is bij hen zelf.

De Russische president vindt de informatie die door de inbraak in de Democratische computers naar buiten is gekomen bovendien belangrijker dan de vraag wie dit gedaan heeft. Volgens hem laten die mails zien dat de publieke opinie in de VS wordt gemanipuleerd. Hij vindt dan ook dat de partij zijn excuses moet aanbieden aan de kiezers.

WikiLeaks

Volgens het Witte Huis en de CIA hebben Russische hackers in de aanloop naar de presidentsverkiezingen ingebroken bij belangrijke instanties van de Democraten, waaronder het partijbureau.

Ook werd de e-mail van de campagnechef van presidentskandidaat Hillary Clinton, John Podesta, gehackt. Duizenden documenten kwamen via WikiLeaks naar buiten, waardoor de Democraten in ernstige verlegenheid werden gebracht.

Uit de onderschepte e-mails werd duidelijk dat de partijleiding een voorkeur had voor Hillary Clinton toen ze nog in een spannende strijd was verwikkeld met Bernie Sanders. De affaire kostte partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz vlak voor het begin van de conventie de kop.

President Obama kondigde vergeldingsmaatregelen aan tegen Rusland vanwege mogelijk gerommel met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

STER reclame