Harm Kuipers: vriend Pechstein bedreigde mij

Aangepast
Claudia Pechstein en Matthias Grosse getty

Harm Kuipers heeft bij de Duitse politie melding gemaakt van bedreiging door Matthias Grosse, de vriend van schaatsster Claudia Pechstein. Kuipers ligt als lid van de medische commissie van de ISU al jaren juridisch in de clinch met de in 2009 op doping betrapte Pechstein.

De vijandigheid van het kamp Pechstein ten opzichte van de internationale schaatsunie blijft volgens Kuipers echter niet beperkt tot de rechtszaal, maar wordt ook op en rond het ijs geuit. "Zo stapte die man (Grosse, red.) ineens op me af en hij zei heel dreigend: met jou reken ik nog af!"

Dat voorval vond in maart dit jaar plaats tijdens de WK allround in Berlijn. "En dat is gewoon een bedreiging", zegt Kuipers. "Daarom heb ik het direct aangegeven bij de politie die in het stadion aanwezig was. Maar die kon daar niet veel mee."

De NOS heeft Grosse om een reactie gevraagd, maar hij wilde niet reageren.

Kuipers bij Langs de Lijn: frustrerend en vermoeiend

Kuipers vertelt dit verhaal in een speciale 'Wintergasten'-uitzending van Langs de Lijn. Tijdens een uitvoerig gesprek met presentator Robbert Meeder gaat de oud-schaatser in op "de frustrerende en vermoeiende zaak Pechstein", maar ook op andere belangrijke gebeurtenissen in zijn (sport-)leven.

Harm Kuipers (r) tegen presentator Robbert Meeder: "Die zaak heeft ontzettend veel tijd en energie gekost." NOS

De uitzending van Langs de Lijn met Harm Kuipers als wintergast is op zondag 25 december om 16.00 uur te horen op NPO Radio 1.

De programmering van Langs de Lijn is die Eerste Kerstdag als volgt:

14.00 uur: Wintergast Jos Hermens
15.00 uur: Over Muhammad Ali
16.00 uur: Wintergast Harm Kuipers
17.00 uur: Wintergast Inge Dekker
18.00 uur: Over Johan Cruijff

Vliegveld

Als luchtvaartliefhebber en piloot koos Kuipers ervoor om het gesprek op te nemen op vliegveld Zwartberg in Genk. Daar legt hij onder andere uit hoe belangrijk de rol van zijn coach Leen Pfrommer was voor het verloop van zijn leven, tot ver na zijn schaatsloopbaan.

"Als junior liet ik me tijdens een autoritje met hem eens ontvallen dat ik graag arts zou willen worden, maar dat ik me erbij neer had gelegd dat dat er niet in zat. Ik had immers 'maar' MULO gedaan. Toen heeft hij me gewezen op de mogelijkheid om op de avondschool alsnog mijn HBS-B-diploma te halen."

Harm Kuipers (r) en Robbert Meeder op het vliegveldje in Genk NOS

Daarmee was de belangrijkste stap echter nog niet gezet. "Ik deed de kweekschool voor onderwijzers en mijn ouders vonden het vak van leraar een heel mooi beroep, dus die zagen het helemaal niet zitten dat ik van opleiding zou veranderen. Toen is Pfrommer bij mijn ouders langs gegaan en heeft hij zelfs hen enthousiast gemaakt. Dus hij is een cruciaal persoon geweest in mijn leven."

Het absolute sportieve hoogtepunt in de loopbaan van Kuipers is de wereldtitel in 1975, het laatste toernooi van zijn carrière. "Ik stopte dus op mijn hoogtepunt. Maar dat was toeval, want ik had al van tevoren gezegd dat het mijn laatste wedstrijd zou zijn. Maar als ik het had kunnen plannen, dan had ik het zo gedaan", aldus Kuipers.

Wereldkampioen Harm Kuipers gaat op de schouders van de Russen Juri Kondakov en Vladimir Ivanov ANP

STER Reclame