ANP

"Het wordt gekker en gekker", zegt Gerrit van de Kamp. De voorzitter van politievakbond ACP is geschokt door foto's die zijn opgedoken op een links-extremistische website. Daarop zijn politiemensen te zien die betrokken waren bij arrestaties van anti-Zwarte Piet-demonstranten.

De gezichten van de politiemensen zijn geplakt op Pokémon, alsof het een spelletje is. In het echte Pokémon Go vang je een wezen door er een bal naar te gooien. In dit geval moet je een baksteen naar de agent gooien.

Opjagen

"Wij vinden dat dit de grenzen van het toelaatbare overstijgt",  zegt Van de Kamp. "Dit achtervolgt collega's. Het geeft het gevoel van opjagen, het geeft het gevoel van: kan ik nog wel optreden?"

De vakbondsvoorzitter zegt dat veel collega's terughoudend zijn geworden doordat ze de laatste tijd vaak in de schijnwerpers worden gezet. Ze denken volgens hem tegenwoordig twee keer na voor ze in actie komen.

Het gaat Van de Kamp er niet om dat er foto's van agenten online staan, het gaat hem om de manier waarop. "Dit is geen grap meer, wat ons betreft. Het is heel duidelijk wat deze groeperingen voor doelen hebben."

In De Telegraaf spreekt de Rotterdamse politie van "een heksenjacht". Verder wil de politie niet meer reageren. Vorige week is een 51-jarige vrouw aangehouden, die de foto's van de politiemensen op haar site plaatste. Ze wordt verdacht van opruiing en bedreiging.

Op haar site schrijft de vrouw dat de beelden bedoeld waren als satire. Ze heeft de foto's inmiddels weggehaald, maar ze circuleren nog altijd op internet.

STER reclame