Agenten op de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche in Berlijn AFP

Goedemorgen, vanochtend is het in het hele land mistig. In de loop van de dag lost de mist op en breekt de zon door. Vanavond gaat het hard waaien en regenen. Het wordt 5 tot 8 graden. 

Ook tijdens de kerstdagen blijft het zacht, met temperaturen van rond de 10 en 12 graden. Wel gaat het regenen, vooral op Tweede Kerstdag.

Wat je hebt gemist... 

Files, files en nog eens files

Ook het afgelopen jaar stonden automobilisten steeds vaker en langer vast in het verkeer. De ANWB berekende dat de filezwaarte (de lengte van een file maal de duur van een file) met 12 procent is toegenomen. Dat komt vooral door de aantrekkende economie. 

De drukste spits van 2016 was dinsdagavond 1 november. Het grootste knelpunt is de A4 van Den Haag naar Amsterdam, tussen Leidschendam en Zoeterwoude. De files worden ook de komende jaren alleen maar langer, denkt de ANWB.

NOS

Broers opgepakt in Duitsland voor terreurplan

De Duitse politie heeft in Duisburg twee broers uit Kosovo opgepakt. De mannen van 28 en 31 jaar zouden een aanslag hebben voorbereid op een groot winkelcentrum in Oberhausen. Op die plek wordt ieder jaar een van de grootste kerstmarkten van Duitsland gehouden.

Het is niet duidelijk hoe ver de plannen voor de aanslag waren gevorderd en of een terreurdaad nu echt is voorkomen.

ANP

Steeds meer dakloze jongeren

Er komen steeds meer jonge daklozen. Het CBS meldt dat er begin januari zo'n 12.400 mensen tussen de 18 en 30 jaar dakloos waren. Dat is bijna de helft meer dan een jaar eerder.

Dat er steeds meer jongeren op straat belanden, heeft te maken met de drukte in opvangcentra. "Er is een tekort aan betaalbare woningen waar ze naar kunnen doorstromen", zegt Marleen van der Kolk van Stichting Zwerfjongeren. 

Daklozenopvang ANP

'Jaarlijks tien kindjes met ziekte van Tijn'

Ieder jaar zijn er ongeveer tien kinderen met dezelfde ziekte als Tijn, die met zijn nagellakactie al meer dan een miljoen euro ophaalde voor Serious Request. Het 6-jarige jongetje heeft hersenstamkanker en kan niet meer beter worden.

'Opereren blijft altijd moeilijk, ik zou bijna zeggen onmogelijk'

"Het is heel naar", vertelde kinderoncoloog Dannis van Vuurden in het NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. "Bij de diagnose moeten we al vertellen dat we zo'n kind niet meer beter kunnen maken. Als dokters staan we voor een groot probleem hoe we deze kinderen kunnen helpen."

De 6-jarige Tijn lakt de nagels van een bezoeker bij het Glazen Huis, 3FM-dj Domien kijkt toe ANP

Wat je verder moet weten... 

Vandaag geeft de Russische president Poetin zijn jaarlijkse persconferentie. Hij maakt een middag vrij om de pers te woord te staan. In voorgaande jaren gaf Poetin vaak stevige reacties op de vragen van journalisten.

Medewerkers van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) in Katwijk stappen in reddingsbootjes om broden naar zeelui te brengen. Met deze jaarlijkse actie probeert de KNRM het kerstgevoel te verspreiden op zee.

De ministerraad behandelt vandaag waarschijnlijk het meerjarenplan voor het aardbevingsgebied in Groningen. De komende vijf jaar worden in de omgeving van Loppersum 20.000 huizen en 1500 gebouwen gecontroleerd. Het plan gaat daarna nog naar de Tweede Kamer.

Fijne dag!

STER reclame