Pavel Koelizjnikov kwam dit jaar in opspraak na vermeend meldonium-gebruik
NOS SchaatsenAangepast

Dijkema: discussies over WB-finale niet in belang schaatssport

Het heeft even geduurd, maar de internationale schaatsunie ISU is gisteren dan toch overstag gegaan: de wereldbekerfinale in maart zal níet in Rusland plaatsvinden. Daar zag het de afgelopen dagen helemaal niet naar uit, ondanks de bedenkingen vanuit vele schaatshoeken na het recente WADA-rapport over grootschalige manipulatie met dopingmonsters in Rusland.

Er kwam echter beweging in de zaak toen de internationale bobsleebond de WK bobslee en skeleton verplaatste van het Russische Sotsji naar het Duitse Königssee, vertelt ISU-voorzitter Jan Dijkema. "Tot die tijd was er een gezamenlijke lijn van de wintersportbonden om geen nieuwe toernooien toe te wijzen aan Rusland, maar de al toegekende evenementen wel te laten doorgaan."

Toen de bobsleeërs toch een nieuwe WK-locatie aanwezen, voelde de Nederlander zich eveneens geroepen de afgesproken beleidslijn te heroverwegen. "Dat is vorige week geweest." In nauw overleg met het Internationaal Olympisch Comité - Dijkema sprak eerder deze week IOC-voorzitter Thomas Bach - is vervolgens de kogel door de kerk gegaan: Tsjeljabinsk verdween van de wedstrijdkalender.

Tijd gekost

"We wilden voorkomen dat we in dezelfde situatie terecht zouden komen als de bobsleebond. Met enorme discussies over die wedstrijden daar en schaatsers die er wel of niet naartoe zouden gaan. Dat is niet in het belang van de schaatssport. Het heeft alleen intern even tijd gekost om tot die beslissing te komen en dat geldt ook voor de afstemming met het IOC."

Het was geen makkelijke beslissing, bekent Dijkema. "Tsjeljabinsk is een enorm enthousiast schaatsgebied. De jeugd is er zeer gericht op schaatsen. Het is eigenlijk zonde dat we daar niet kunnen gaan schaatsen. Maar wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen. Want de praktijken die in Rusland hebben plaatsgevonden, deugen van geen kant."

Waar het toernooi nu gehouden zal worden, is nog niet duidelijk. Thialf is, zo valt uit de woorden van Dijkema op te maken, vooralsnog geen optie. "De EK zijn al naar Heerenveen verplaatst. En er zijn meer plekken in Europa waar het kan. We moeten alleen bekijken waar het op zo'n korte termijn georganiseerd kan worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl