De vermoedelijke aanslagpleger Anis Amri
NOS NieuwsAangepast

'Als Anis het echt gedaan heeft, verstoot ik hem uit de familie'

"Ik wil dat de waarheid over mijn zoon naar buiten komt", zegt Nour el-Houda Hassani, de moeder van terreurverdachte Anis Amri. "Als hij echt de aanslagpleger is, moet hij zijn verantwoordelijkheid nemen en zal ik hem verstoten uit de familie. Maar als hij niets heeft gedaan, wil ik dat de rechten van mijn zoon worden hersteld."

Amri is hoofdverdachte van de aanslag in Berlijn, waarbij met een vrachtwagen elf bezoekers van een kerstmarkt zijn doodgereden. De Poolse chauffeur van de truck werd doodgeschoten.

Zijn familieleden weten niet wat ze moeten geloven. Aan de ene kant heeft hij volgens hen nooit een teken van radicalisering vertoond, aan de andere kant was hij ook geen lieverdje.

Familie van Anis Amri: wij zijn geschokt

"Misschien heeft iemand zijn papieren gestolen en onder de stoel gelegd zodat hij de schuld zou krijgen", zegt de moeder. Amri heeft volgens haar nooit kenmerken van radicalisering vertoond. "Als ik met hem belde, vroeg hij naar nieuws over onze familie, of vertelde hij welke gerechten hij aan het koken was."

"Of hij het nou gedaan heeft of niet, hij moet zichzelf aangeven bij de politie", zegt zijn broer Abdelkader Amri. "We maken ons zorgen. We hebben geen flauw idee waar hij is." Amri roept Tunesische jongeren op om na te denken over de gevolgen van een aanslag. "Ze moeten zich niet laten beïnvloeden door terroristische groeperingen."

Ook zijn andere broer Walid is geschrokken. "Net als iedere andere Tunesiër. Toen de politie mijn moeder kwam halen, wisten we meteen dat het om Anis ging."

Dashcam filmt truck vlak voor inrijden kerstmarkt

Amri's vader heeft ook gereageerd op het nieuws over de aanslag. "Ik heb al zeven jaar niets meer van hem gehoord. Ik heb geen flauw idee waar hij woont", zegt de vader. Hij wil anoniem blijven. "Hij belt me niet en ik heb zijn telefoonnummer ook niet. Zijn broers bellen me ook niet."

"Anis stopte al vroeg met school. Hij zei dat hij niet meer wilde gaan, maar ik verplichtte hem. Toch besloot hij naar Italië te vertrekken en daarna hoorde ik opeens dat hij verdacht werd van brandstichting in een school."

Anis is een normale jongen die vluchtte om een beter leven te krijgen.

Vriend van Anis Amri

Amri's vrienden geloven in zijn onschuld. "We zijn samen opgegroeid, hij is geen terrorist", zegt een van zijn oude vrienden uit zijn woonplaats in Tunesië. "Anis is net als ik, net als alle andere mensen. Hij is een normale jongen die is gevlucht om een beter leven te krijgen."

Een andere vriend denkt dat Amri erin is geluisd. "Hoe is het mogelijk dat hij naar de kerstmarkt kon gaan en kon ontsnappen? Hoe kon hij ontsnappen? Hoe kan het dat hij niet gefilmd is door een bewakingscamera? Geef me een foto van Anis achter het stuur van de vrachtwagen, geef me zijn vingerafdrukken in de vrachtwagen, en dan zullen we geloven dat hij het was."

Vandaag werd bekend dat de vingerafdrukken van Amri op de vrachtwagen zijn gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl