NOS/Arjen van der Horst

"Van het Nederlandse volk aan het Amerikaanse volk", staat er op het Netherlands Carillon, het meer dan 40 meter hoge monument in Washington niet ver van het befaamde Iwo Jima-memorial en de nationale begraafplaats Arlington. Het monument zit onder de roestplekken en wordt nu eindelijk gerenoveerd.

Het geschenk van de Nederlandse regering uit 1960 is een blijk van dank voor de Amerikaanse rol bij de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog, maar staat ook symbool voor de warme betrekkingen van meer dan 400 jaar tussen beide landen.

Het Carillon is vanwege zijn gunstige ligging, vlakbij de National Mall, jaarlijks goed voor tienduizenden bezoekers. Maar de laatste jaren zijn die toeristen getuige van vergane glorie, want de toren zit vol met roestplekken. En dat is niet het enige probleem.

Onderhoudsbeurt van 4 miljoen dollar

De laatste grote onderhoudsbeurt was in 1995 en het is de hoogste tijd om het hele gebouw inclusief de vloeren, trappen en het observatie-dek opnieuw grondig door te lichten. 

De noodzaak om het Carillon te restaureren is ook doorgedrongen tot de National Park Service, de federale instantie die is belast met het onderhoud van de monumenten in Washington. Die besloot een paar maanden geleden het Carillon te sluiten voor het publiek, waardoor de bezoekers niet meer de toren in mogen en op veilige afstand worden gehouden om ongelukken te voorkomen.

De kosten van de laatste onderhoudsbeurt waren voor rekening van de Nederlandse staat, maar zo vlak voor Kerst is het de beurt aan de Amerikaanse overheid om cadeautjes uit te delen. De National Park Service stelt 4 miljoen dollar beschikbaar om het Carillon weer op te knappen.

De Nederlandse ambassadeur in Washington, Henne Schuwer, is blij met de Amerikaanse toezegging: "De Amerikanen zijn ruimhartig over de brug gekomen en nemen hiermee het grootste deel van de onderhoudskosten voor hun rekening."

"Daarnaast is er nog ongeveer 1 miljoen dollar nodig om het klokkenspel te renoveren. Dat willen wij als Nederlanders graag inzamelen. We hebben nog een weg te gaan, maar na het hoge bedrag van de Amerikanen, moeten wij als Nederlanders dat miljoen zeker bij elkaar kunnen krijgen."

Op dit moment vertellen we niet goed waar dit monument symbool voor staat. Dat verhaal willen we in de toekomst beter gaan vertellen.

Alex Romero, hoofd van het Washington Park Memorial Parkway

De ambassadeur wil ook graag nieuwe informatieborden plaatsen waar meer uitleg op komt te staan over het monument, de rol van Amerika in de bevrijding van Nederland en de relatie tussen beide landen. 

Dat wil ook Alex Romero, hoofd van het Washington Park Memorial Parkway, waar het Carillon staat. "Dit is heilige grond, zo dicht bij onze nationale begraafplaats waar onze veteranen liggen die hun leven hebben opgeofferd voor onze vrijheid. En op dit moment vertellen we niet goed waar dit monument symbool voor staat en wat dit geschenk betekent voor de het Amerikaanse en het Nederlandse volk. Dat verhaal willen we in de toekomst beter gaan vertellen."

Volgend jaar wordt een begin gemaakt met het renovatieproject. In 2018 moet het Netherlands Carillon weer volledig in ere zijn hersteld.

STER reclame