ANP

81 partijen in de race voor 150 Kamerzetels

time icon Aangepast

81 politieke partijen willen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017. Dat heeft de Kiesraad bekendgemaakt. Gisteren was de laatste dag dat partijen zich konden inschrijven. 

Van de 81 partijen die willen gaan strijden om 150 Kamerzetels zijn er achttien nieuw, waaronder het inmiddels bekende GeenPeil van Jan Dijkgraaf en Bart Nijman, en Nieuwe Wegen van oud-PvdA-Kamerlid Monasch.

De achttien nieuwelingen:

Niet stemmers
Het Gezonde Verstand (HGV)
OndernemersPartij
NieuwMidden2015
Lokaal in de Kamer
StemNL
GeenPeil
Integriteitspartij
STERK
Verantwoordelijk Bestuur
REFERENDAPARTIJ.NL
De Burger Beweging
Respect
Links Offensief
Buurt Partij
HHH Partij
Artikel 1
NIEUWE WEGEN

De Nederlandse Klokkenluiderspartij heeft zijn naam laten veranderen in Club van Niet-kiezers, niet te verwarren met de Partij voor de Niet-stemmers van advocaat Peter Plasman, die zijn kiezers belooft nooit te zullen stemmen in de Tweede Kamer.

Eerder uitte de Kiesraad al zorgen over het grote aantal partijen, omdat zij niet allemaal op het gebruikelijke, uitvouwbare stembiljet passen. De 'hoop' is dat ook dit keer meer dan de helft van de ingeschreven partijen afhaakt. 

Veel partijen lukt het vaak niet om op tijd een kandidatenlijst in te leveren. Dat moet volgend jaar op 30 januari. Partijen die voor het eerst meedoen of bij de vorige verkiezing geen zetel hebben behaald, moeten twee weken voor die kandidaatstelling een waarborgsom van 11.250 euro betalen. 

En een partij moet voldoende ondersteuningsverklaringen verzamelen in de kieskring waar de partij wil meedoen. Ook dat kan voor partijen een probleem zijn.

Aantal ondersteuningsverklaringen

Nederland telt 20 kieskringen. Bij de Tweede Kamerverkiezing moet een kandidatenlijst worden ondersteund door ten minste 30 kiezers per kieskring.

De twintigste kieskring, Bonaire, vormt hierop een uitzondering. Gelet op het aantal kiesgerechtigden dat in het Caribische deel van Nederland woont, moet een kandidatenlijst in deze kieskring door minimaal 10 kiezers worden ondersteund.

Wil een partij meedoen in alle kieskringen, dan moet ze dus in totaal 580 (19x30+10) ondersteuningsverklaringen overleggen. 

Bron: Kiesraad

STER Reclame