In Oost-Aleppo gaan de evacuaties naar veiligere gebieden door.
NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis over evacuaties Oost-Aleppo: wij gaan door zolang het kan

Nog duizenden mensen, burgers en ook opstandelingen, wachten om geëvacueerd te worden uit Oost-Aleppo. "Wij zijn daar aanwezig en zolang het kan, doen wij wat we kunnen", vertelt Iris van Deinse, woordvoerder van het Rode Kruis. "Wat wij nu gehoord hebben van onze collega's in Aleppo is dat het heel erg sneeuwt en ook hard waait. Dat maakt het evacueren moeilijker."

"Voor de evacuatie worden veel privévoertuigen gebruikt", voegt Van Deinse toe. De afgelopen nacht zijn 4000 mensen geëvacueerd met onder andere privéauto's, bestelwagens en pick-uptrucks. De meeste burgers zijn overgebracht naar het westelijk deel van Aleppo en de provincie Idlib.

Afwachten

In een week tijd zijn 34.000 mensen geëvacueerd. "De evacuatie is al een aantal keer noodgedwongen stopgezet, want het is een complexe situatie daar", zegt Van Deinse.

"We denken dat we sowieso vandaag en mogelijk ook morgen nog door zullen gaan met evacueren", zegt Van Deinse. Het Rode Kruis denkt dat dan alle mensen die willen, geëvacueerd zijn. "Maar het blijft een verwachting, of het uitkomt moet je altijd maar afwachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl