NOS Nieuws

Politiechef Rotterdam: meer geld nodig voor politie

De politie loopt bij de aanpak van terrorisme, ondermijning door criminaliteit en de smokkel van drugs in de Rotterdamse haven tegen de grens van haar capaciteit aan. Om op niveau te kunnen blijven presteren, is meer geld nodig. Dat is de boodschap van de Rotterdamse politiechef Frank Paauw aan de politiek.

De balans die Paauw aan het eind van het jaar opmaakt, is op een aantal terreinen positief. De jarenlange trend van dalende criminaliteitscijfers zet ook in 2016 door. Zo handelde de politieregio Rotterdam, waaronder 32 gemeenten vallen, zo’n 107.000 verdachten af. In 2012 waren dat er nog meer dan 130.000.

Het aantal inbraken daalde ten opzichte van vorig jaar met veertien procent, het aantal straatroven met zes procent. Uitzondering vormen de overvallen. Dat aantal ligt iets hoger dan vorig jaar. Ook heeft Rotterdam meer te maken met schietincidenten waarbij steeds vaker automatische wapens worden gebruikt.

Moord

Het werkterrein van de Rotterdamse politie lijkt te verschuiven. Zo kreeg de politie het afgelopen jaar opnieuw meer meldingen van verwarde mensen. Tot nu toe staat de teller al op ruim 7000 incidenten met verwarde mensen, tegen 6450 vorig jaar en 6224 in 2015. In een aantal gevallen gaat het om zeer ernstige feiten zoals de moord op krantenbezorgster Anita van Dijk en een verwarde man die zijn vrouw vermoordde en daarna zichzelf voor de trein wierp.

Agenten moeten vaak ook fors geweld gebruiken om mensen die in een psychose verkeren te overmeesteren. Daarbij wordt soms geschoten, maar ook raken politiemensen daarbij gewond. "De ernst van de incidenten neemt toe", zegt Paauw.

Ook de polarisatie in de samenleving rond thema’s als het vluchtelingendebat, de discussie over Zwarte Piet en de spanningen in de Turkse gemeenschap na de mislukte coup in Turkije leggen steeds meer beslag op de politie, stelt Paauw. De politie staat daarbij volgens hem voor een moeilijke opgave. "Omdat van de politie wordt verwacht dat we een neutrale positie innemen."

Terrorisme

Ook de dreiging van terrorisme vergt veel capaciteit. Bij grote evenementen is veel politie aanwezig. Zo zet Rotterdam bij de komende jaarwisseling zo’n duizend politiemensen in, onder meer bij de nationale vuurwerkshow rond de Erasmusbrug. Volgens Paauw worden er "zichtbare en onzichtbare maatregelen" genomen om de kansen op een aanslag te verkleinen.

Grote zorgen maakt de politiechef zich over de smokkel van drugs in de Rotterdamse haven. Er is ruim 13.000 kilo cocaïne onderschept, een record. Het imago van de Rotterdamse haven dreigt beschadigd te raken, zegt Paauw. Een intensivering van de bestrijding van de criminaliteit in de haven is volgens hem dringend nodig, niet alleen door de politie, maar ook door de douane en het Openbaar Ministerie.

Grote investeringen in mensen en middelen zijn volgens de Rotterdamse politiechef dan ook nodig om de politie ook de komende jaren op niveau te laten presteren. Hoeveel geld er volgens hem bij moet komen, wil hij niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl