Alleen de lichtjes van de kerstboom aandoen is niet voldoende om een inbraak te voorkomen
NOS NieuwsAangepast

Inbraakpiek is nieuwe kersttraditie

Het hoort inmiddels net zo bij Kerst als kransjes en kalkoen: kraken. Verzekeraars waarschuwen vandaag voor een piek in het aantal inbraken tijdens de feestdagen. Vorig jaar deed de politie hetzelfde.

Het aantal inbraken in Nederland neemt al jaren af, maar tijdens de Kerst slaan dieven nog steeds graag toe. Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars heeft een simpele verklaring: "De ene helft van Nederland is weg van huis en zit aan tafel bij de andere helft van Nederland."

Toch is de kans dat je slachtoffer wordt van inbraak uiteindelijk vrij klein. Jaarlijks wordt bij minder dan een op de honderd huizen ingebroken.

Vorig jaar werden er in heel Nederland bijna 65.000 inbraken bij woningen geteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat waren er 9 procent minder dan in 2014.

De verzekeraars zagen een nog grotere daling in het aantal inbraakclaims: 18 procent minder in 2015 ten opzichte van een jaar eerder. Vorig jaar deden 38.000 slachtoffers een beroep op hun verzekering.

Wel zijn er grote lokale verschillen. In een derde van de gemeenten werd vorig jaar juist vaker ingebroken.

Coen Staal van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken heeft daarom nog wel wat extra tips voor tijdens de feestdagen. "Doe niet alleen een paar lampen en de lichtjes in de kerstboom aan, maar ook de tv. Dan is er ook geluid bij en zien inbrekers wat licht bewegen. Ze zullen eerder denken dat er wel iemand thuis is en een ander huis pakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl