Ex-PvdA-leider Samsom bij zijn vertrek uit de Tweede Kamer ANP

Voormalig PvdA-leider Samsom gelooft dat zijn partij een goede keuze heeft gemaakt om met de VVD een coalitie te vormen in het belang van Nederland. "De stabiliteit van het land was belangrijker dan het rode geluid van onze partij", zo zei Samsom in een interview met Jeroen Pauw in het tv-programma 5 jaar later.

De PvdA ging eind 2012 na een vrij korte formatie in zee met de politieke tegenpool, de liberale VVD. Het tweede kabinet-Rutte is ondanks grote economische tegenslagen niet gevallen en de economische crisis is grotendeels te boven gekomen.

Ondanks de successen die het kabinet claimt, staat de PvdA er slecht voor in de peilingen. PvdA-minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher heeft voor de komende verkiezingen het lijsttrekkerschap overgenomen. Samsom is vorige week vertrokken uit de Tweede Kamer.

Hondenbaan

Samsom vertelde in het gesprek met Pauw dat hij zijn vertrek vreselijk vindt. Hij noemde het fractievoorzitterschap van de PvdA "de mooiste hondenbaan die er is". "Het waren prachtige jaren."

Volgens Samsom was het vanwege de verkiezingsuitslag, waarbij VVD en PvdA veruit de grootsten werden, de beste keus om samen een coalitie te vormen. "Ik sta nog steeds 100 procent achter deze keuze", zei Samsom. Hij denkt dat met de kabinetsmaatregelen "de wereld er iets beter op is geworden".

De coalitiedeelname heeft de PvdA geen goed gedaan, erkende Samsom. "We kregen het beeld van de verliezerspartij." Hij rekent dit voor een groot deel zichzelf aan, omdat hij naar eigen zeggen onvoldoende in staat was om de gesloten compromissen met de VVD uit te leggen. "Ik heb de kracht van het compromis niet goed overgebracht."

Samsom wilde zich niet uitspreken over zijn toekomst. "Ik ben met opgeheven hoofd weggegaan."

STER reclame