1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
APTV
NOS NieuwsAangepast

Dorp Poolse chauffeur rouwt: hij ging werken en kwam de dood tegen

Het Poolse dorp Roznowo rouwt om de vrachtwagenchauffeur die is omgekomen bij de aanslag in Berlijn. De 37-jarige Lukasz Urban werd vermoord in zijn cabine door de aanslagpleger. In zijn geboortedorp Roznowo, dat vlak bij de Duitse grens ligt, wonen enkele honderden mensen. Verbijstering en verdriet overheersen.

"We kunnen hier nog steeds niet geloven wat er is gebeurd", zegt buurman Krzysztof tegen persbureau AP. "Ik ken hem al van kleins af aan. Het is een tragedie, een grote tragedie. Hij ging gewoon werken voor zijn geld en toen kwam hij de dood tegen."

Urban was vanuit Italië naar Berlijn gereden om daar zijn vracht af te leveren. Daarna zou hij doorrijden naar huis. Het zou zijn laatste rit voor Kerst zijn.

Rouw om Poolse chauffeur: het hele dorp treurt

Ook buurman Leszek kende het slachtoffer goed. "Hij had een gezin, een zoon van 17, en zijn ouders wonen hier ook. Zij hebben hier allemaal onder te lijden. Het hele dorp rouwt met ze mee."

Met zijn 120 kilo was mijn neef niet makkelijk te pakken te krijgen.

Ariel Zurawski

Bij de aanslag maandagavond kwamen twaalf mensen om het leven. De dader reed met de truck van de Poolse chauffeur in op een kerstmarkt in het centrum van Berlijn. Hij heeft de Poolse chauffeur onverwachts overmeesterd, denkt de eigenaar van het transportbedrijf, tevens de neef van het slachtoffer.

"Hij moet hem hebben verrast, want met zijn 120 kilo was mijn neef niet makkelijk te pakken te krijgen", zegt Ariel Zurawski. Een bron dicht bij het onderzoek bevestigt tegen de Duitse krant Bild dat de chauffeur een gevecht heeft geleverd.

"Blijkbaar trok de terrorist een mes en stak hij meerdere keren, terwijl de Pool aan het stuur trok om mensenlevens te redden", schrijft de krant. "Toen de vrachtwagen tot stilstand kwam, schoot de IS-terrorist de chauffeur dood en ging ervandoor."

Reuters

Zurawski kreeg van de Poolse politie kort na de aanslag een foto van zijn dode neef te zien. "Het was verschrikkelijk. Ik zag steek- en schotwonden. Zijn gezicht was gezwollen", zegt hij. "Het leek erop dat hij gevochten had."

Dat is ook hoe buurman Leszek het slachtoffer kent. "Ik weet zeker dat hij heeft gevochten. Maar als hij neergeschoten is, dan had hij geen kans. Hij is gewoon vermoord." De Duitse politie zoekt nog altijd naar de dader.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl