ANP

Vanaf 1 januari gaan Nederland en België samen het luchtruim bewaken met F-16's. Ook Luxemburg is bij de samenwerking betrokken. Vertegenwoordigers van de drie landen ondertekenden daarover vandaag een overeenkomst. Minister Hennis en haar Belgische collega Vandeput vlogen vanochtend zelf mee om te zien hoe de bewaking in de praktijk gaat.

Nederland en België hebben nu allebei permanent twee jachtvliegtuigen die binnen korte tijd inzetbaar zijn, bij een zogeheten Quick Reaction Alert (QRA). De vliegtuigen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om civiele toestellen te onderscheppen waarvan een terroristische dreiging uitgaat. Tot nu toe werden Nederlandse en Belgische toestellen voor dit doel alleen ingezet in het eigen luchtruim.

Vier maanden

Vanaf volgend jaar gaan Nederland en België bij toerbeurt de bewaking van de drie landen op zich nemen, steeds in periodes van vier maanden. Voor Nederland gebeurt dat vanaf de bases Volkel en Leeuwarden. Door de samenwerking zijn er dus maar twee in plaats van vier toestellen tegelijk beschikbaar, en die bedienen meer dan één land.

Als Belgische vliegtuigen in Nederland een toestel onderscheppen, gebeurt dat in opdracht van de Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie. Die geeft zijn instructies door via het 'Air Operations Control Station' in Nieuw-Milligen. Andersom is de Belgische minister van Defensie bevoegd Nederlandse F-16's boven Belgisch grondgebied aanwijzingen te geven.  

Vertrouwen

Hennis en Vandeputte benadrukken dat het nieuwe systeem doelmatiger is, omdat voor de bewaking minder toestellen tegelijk hoeven te worden gebruikt en die dus elders in de wereld kunnen worden ingezet. Hennis spreekt van een unieke bundeling van de krachten.

Vandeputte onderstreept dat deze samenwerking alleen mogelijk is omdat de landen elkaar vertrouwen. "Dit is echt wel een grote stap; dit is heel bijzonder." 

'Vertrouwen moet je elkaar wel'.

STER reclame