1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Nederlander in Myanmar op vrije voeten

De Nederlander die vastzat in Myanmar voor het verstoren van een boeddhistisch ritueel in een tempel is op vrije voeten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Klaas Haijtema vandaag de gevangenis mocht verlaten en inmiddels het land uit is.

Zijn moeder, Leny Haijtema, bevestigde de vrijlating in het radioprogramma Nieuws en Co. "Vanochtend heel vroeg is hij vertrokken naar het vliegveld in Mandalay en nu is hij in Thailand. Zijn vriendin heeft hem opgevangen."

Stekker eruit

Haijtema werd drie maanden geleden opgepakt omdat hij tijdens een preek in een boeddhistische tempel de stekker uit een versterker had getrokken. Het geluid stoorde hem.

De Nederlander werd vervolgens veroordeeld tot drie maanden cel. Diplomaten van de ambassade ondersteunden hem gedurende de rechtszaak en de gevangenschap. Hij verbleef in een gevangenis in de stad Mandalay.

Normaal bed

Volgens zijn moeder is Haijtema goed behandeld in de gevangenis. "Hij is wel een aantal kilo lichter geworden. Maar hij sliep ook niet lekker, zonder normaal bed op de harde grond."

Leny Haijtema heeft een paar keer gebeld met haar zoon en denkt dat ze hem snel weer ziet. "Ik hoop dat hij er weer is met Kerst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl