1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS | Annemieke van Put
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Beddentekort ziekenhuizen Noord-Holland door virusuitbraak

Op dit moment zijn er in de provincie Noord-Holland zo veel kinderen geveld door een virus dat de ziekenhuizen overvol zitten. Door een tekort aan bedden moet een deel van de zieke kinderen in andere delen van het land worden opgenomen, meldt regionale omroep NH.

Op het hoogtepunt van de uitbraak was er nergens in de provincie nog plek. Het Spaarne Gasthuis in Haarlem heeft patiënten bijvoorbeeld moeten doorsturen naar Enschede.

RS-virus

Het gaat om het RS-virus. Daar is nog geen vaccin tegen beschikbaar. Vooral bij kinderen jonger dan 2 jaar kan het virus flink belastend zijn. Ze krijgen bijvoorbeeld ademhalingsproblemen, benauwdheid, diarree en moeten overgeven. Voor kinderen tot drie maanden oud kan het virus zelfs levensbedreigend zijn.

"Het is een vorm van verkoudheid voor grotere kinderen en volwassenen. Maar bij jonge en te vroeg geboren kinderen kan deze verkoudheid op de longen slaan en acute ademhalingsproblemen veroorzaken", zegt een kinderarts van het Spaarne Gasthuis.

De kinderarts kan niet zeggen hoeveel kinderen het virus hebben opgelopen. "Maar we merken dat het dit jaar ernstigere klachten veroorzaakt dan andere jaren. Dat geldt niet alleen voor de provincie Noord-Holland, maar voor heel Nederland."

Overplaatsing

Een woordvoerder van de Noordwest Ziekenhuisgroep laat weten dat de ziekenhuizen in Den Helder en Alkmaar ook vol zitten. "We moeten heel goed plannen en bekijken de situatie iedere dag opnieuw", zegt de woordvoerder. In Alkmaar zijn meerdere tieners met het virus doorgeschoven naar de afdeling voor volwassenen om plaats te maken voor de jongere patiënten.

Het AMC in Amsterdam heeft ook maatregelen genomen om de problemen die het virus met zich meebrengt de baas te kunnen, bijvoorbeeld door het intrekken van verlof voor personeel. Ook het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam zit vol: "Bij ons ligt het echt heel erg vol. We moeten elke avond kinderen overplaatsen. Ze gaan bijvoorbeeld naar Hoorn, Leiden of Amersfoort."

Op de spoedeisende post en de verpleegafdeling van het Tergooi-ziekenhuis in Hilversum is dat niet anders. "Ook wij merken een piek. De afgelopen dagen hebben we al enkele kinderen doorgeplaatst naar andere ziekenhuizen, maar hebben op onze beurt ook kinderen van andere ziekenhuizen opgenomen."

Advertentie via Ster.nl