Omwonenden Winsum storen zich aan toeterende treinen

Aangepast
RTV Noord / Jeroen Berkenbosch

Toeterende treinen veroorzaken overlast in Winsum. Machinisten van Arriva zijn sinds kort verplicht om daar een signaal af te geven op het moment dat ze de onbewaakte spoorwegovergang bij de Voslaan naderen. Maar sommige machinisten toeteren wel vier tot vijf keer, ook 's ochtends vroeg en 's nachts, schrijft RTV Noord.

Rond de spoorwegovergang wonen niet veel mensen, maar volgens omwonenden wordt er ook ruim voor en na de overgang getoeterd "tot aan Winsum toe", zegt Arie. Hij is een van de omwonenden die bij ProRail, Arriva en de gemeente aan de bel hebben getrokken.

Ook Brigitta heeft last van het lawaai. "Vanmorgen nog om half zes, was er weer een fanatieke machinist die vier tot vijf keer toeterde. En de laatste trein passeerde om één uur vannacht. Dan slaap je dus slecht." Dat er vanwege de veiligheid af en toe een signaal moet worden gegeven begrijpt ze wel, "maar laat het alsjeblieft achterwege als het niet nodig is."

Verplicht

Arriva legt uit dat de machinisten verplicht zijn om te toeteren tot de tijdelijke noodweg is aangelegd. Die is in januari klaar. 

Het toeteren is een gevolg van een gerechtelijke uitspraak. Er staat ook een aanwijsbord voor machinisten. "We hebben tijdens de rechtszaak al gewaarschuwd dat er klachten zouden komen van omwonenden", zegt een woordvoerder tegen de regionale omroep. 

Na een ongeval op 18 november zijn er meer maatregelen genomen bij de onbewaakte spoorwegovergang in de Voslaan. Er staan nu matrixborden, die voor de onveilige situatie waarschuwen. 

Dit is een artikel van

STER Reclame