EPA
NOS NieuwsAangepast

'Identiteitsbewijs gevonden in vrachtwagen aanslag Berlijn'

De klopjacht op de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn is in volle gang. Het tijdschrift Der Spiegel meldt op zijn website dat onderzoekers een identiteitsbewijs hebben gevonden in de cabine van de vrachtwagen waarmee de aanslag is gepleegd.

Uit de vondst zou blijken dat de man Anis A. heet en in 1992 is geboren in Tataouine in Tunesië. Eerder meldden Duitse media dat de dader wordt gezocht in salafistische kringen. Omroep WDR schrijft dat het spoor leidt naar de stad Kleef.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière bevestigt dat er in alle richtingen naar de verdachte wordt gezocht. Niet alleen in Duitsland, maar binnen het hele Schengen-gebied wordt er naar hem uitgekeken, zei hij.

De Maizière wilde verder niet ingaan op speculaties over zijn naam, zijn voorgeschiedenis en zijn mogelijke asielstatus. Daarover wordt pas na onderzoek meer bekendgemaakt.

De verdachte moet volgens de minister zo snel mogelijk worden gevonden. Daarom is het van groot belang dat de opsporing in het geheim plaatsvindt, aldus De Maizière.

Het net rond de dader zou zich sluiten. Een woordvoerder van de politie zegt er zeker van te zijn dat hij binnen een paar dagen zal worden aangehouden.

Gewond

De politie kijkt vooral in ziekenhuizen of de dader zich daar heeft gemeld, omdat vermoed wordt dat hij gewond is geraakt.

Dat zou zijn gebeurd toen hij in gevecht raakte met de Poolse chauffeur van wie de vrachtwagen was waarmee de aanslag is gepleegd. De chauffeur werd na de aanslag dood in zijn cabine gevonden.

In het onderzoek heeft de politie vanochtend een tweede verdachte opgepakt. Die is snel weer vrijgelaten, omdat hij niets met de zaak te maken bleek te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl