President Rodrigo Duterte van de Filipijnen
NOS Nieuws

VN wil onderzoek naar drugsoorlog Duterte

De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties wil dat de autoriteiten op de Filipijnen een onderzoek beginnen naar president Duterte. Sinds zijn aantreden zijn zo'n 6000 mensen die beschuldigd werden van drugsmisdaden gedood.

Van die duizenden al dan niet vermeende drugscriminelen is ongeveer een derde door de politie gedood. De anderen vielen ten prooi aan gemaskerde mannen of burgerwachten. Die rijden op motoren door de straten om op criminelen te jagen en hen dood te schieten, al is niet altijd even duidelijk of degenen die worden vermoord echt misdrijven hebben begaan.

Zelf gemoord

Duterte heeft zichzelf nadrukkelijk gepresenteerd als een keiharde bestrijder van drugscriminaliteit. Kort geleden zei hij zelfs dat hij in zijn tijd als burgemeester van de stad Davao persoonlijk heeft afgerekend met drugsmisdadigers.

Hij vertelde dat hij op een motor door de straten reed en criminelen doodschoot om zijn politieagenten te laten zien hoe het moest. Later verklaarde hij ook dat hij eind jaren 80 in een ontvoeringszaak drie mannen heeft gedood in een vuurgevecht.

'Schokkend'

VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid zegt dat de Filipijnse autoriteiten een moordonderzoek moeten starten naar aanleiding van de claim van Duterte. Niet alleen om de schietpartij in Davao te onderzoeken, maar ook het "schokkende" aantal moorden dat heeft plaatsgevonden sinds Duterte president is geworden.

Aanhangers van Duterte in het Filipijnse parlement zeggen dat president Duterte niet vervolgd kan worden. Er zou pas een onderzoek kunnen worden gestart als hij geen president meer is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl