Steenkool ANP

De meeste Nederlandse banken doen nog te weinig om de klimaatverandering en belastingontwijking tegen te gaan. Dat zegt de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer Amnesty International en de ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib.

In de rapportage over 2015 krijgt met name Aegon kritiek. De bank-verzekeraar scoort verreweg het slechtst op sociaal beleid, milieubeleid en dierenwelzijn. Ook Rabobank moet het ontgelden. Bedrijven die door Rabobank worden gefinancierd doen te weinig om kolenwinning tegen te gaan. Met uitzondering van ASN Bank en SNS Bank zijn banken niet open over de uitstoot van broeikasgassen door bedrijven waarin zem investeren.  

Belastingontwijking

Volgens de onderzoekers doen banken nog te weinig tegen belastingontwijking. "De meeste banken hebben wel beleid om zelf niet mee te werken aan belastingontwijking, maar tegelijkertijd doen ze maar weinig om zakelijke klanten te stimuleren open te zijn over hun belastingbetalingen en niet mee te doen aan belastingontwijking."

Veel banken scoren goed op het gebied van mensenrechten, arbeidsrechten en corruptiebestrijding. "ABN Amro en Triodos hebben hun mensenrechtenbeleid zelfs verder verbeterd."

Boos

De banken zijn boos en hebben net als vorig jaar kritiek op de manier waarop Eerlijke Bankwijzer het duurzame beleid van de banken meet. "Er wordt geen recht gedaan aan de inspanningen van banken", zegt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Banken worden getoetst aan wat er op papier staat, niet aan waar ze daadwerkelijk wel of juist geen geld insteken.

Eerlijke Bankwijzer zegt dat het te duur is om dat elk jaar voor alle banken en alle sectoren uit te zoeken.

STER reclame