ANP

Jac Orie wil een statement van de Nederlandse schaatsbond KNSB over deelname aan en het houden van wedstrijden in het door dopingschandalen geteisterde Rusland. Als het aan de coach van Lotto-Jumbo ligt, wordt er niet geschaatst in Rusland. 

"Ik maak me zorgen", aldus Orie. "Is het verantwoord? Er moet een risicoanalyse worden gemaakt. Het geeft me een gevoel van onzekerheid om daar een competitie te houden. De KNSB moet een uitspraak doen."

Systematisch dopinggebruik

Aanleiding voor de onrust is het nieuwe WADA-rappport over de systematische dopingpraktijken in Rusland. De internationale schaatsunie ISU liet vorige week weten vast te houden aan het Russische Tsjeljabinsk als locatie voor de wereldbekerfinale van volgend jaar (10-12 maart).

Alleen nieuwe evenementen worden niet aan Rusland toegewezen. De KNSB volgt vooralsnog het standpunt van de ISU. Orie maakt zich onder meer zorgen over het verloop van de dopingcontroles. Als de Russen hun eigen monsters kunnen veranderen, kunnen ze ook de monsters van anderen veranderen, is zijn gedachte.

Orie: KNSB moet uitspraak doen over Rusland

"We begrijpen de commotie", reageert Arie Koops, technisch directeur van de KNSB. "Daarom hebben we contact gezocht met de ISU en de Nederlandse Dopingautoriteit. Die hebben ons verzekerd dat de dopingcontroles zoals gebruikelijk in Duitse handen zijn en ook worden uitgevoerd in Keulen. Op basis van die informatie blijven we de ISU volgen."

Geen WK bobslee in Rusland

"Tsjeljabinsk werd ruim voor het bekend worden van deze zeer ernstige zaak aangewezen", verklaarde ISU-voorzitter Jan Dijkema vorige week in Heerenveen.

"Of het moreel verantwoord is om daar nog te gaan schaatsen? Het heeft enorme consequenties op juridisch en financieel gebied om een toernooi uit een land terug te trekken."

Nuis is bang, maar weet niet waarvoor

De internationale bobsleebond (IBSF) besloot om de WK bobsleeën en skeleton van 2017 niet meer in Sotsji te houden, zoals aanvankelijk wel in de planning stond. Volgens de IBSF is het niet wenselijk nu in Rusland te sporten. Het toernooi werd toegewezen aan het Duitse Königssee.

"Feit is dat de bobsleebond daar geen grote competitie gaat houden", aldus Orie. "Dat roept vragen op. Wat er is gebeurd, gaat buiten elk voorstellingsvermogen. Het gaat heel ver. Wat kunnen we daar verwachten? Ik heb er geen antwoord op... We hebben niet alle achtergrondinformatie. Het is handig als de KNSB daarin het voortouw neemt."

Kramer: ik loop dit keer niet voorop

Sven Kramer zal in deze kwestie niet de kar trekken. De schaatser van Lotto-Jumbo was eerder dit jaar nog de leider van de schaatsers in een conflict met de KNSB. Op het laatste moment werd een staking afgewend. "Ik ga deze keer niet vooroplopen", aldus Kramer. "Ik heb me er niet goed genoeg in verdiept en heb het rapport niet gelezen."

Sven Kramer ANP

STER reclame