NCTV: meer toezicht en blokkades bij evenementen

time icon Aangepast
ANP

Grote evenementen rond Kerst en Oud en Nieuw worden na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn scherper beveiligd. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zegt dat er meer toezicht komt en dat er wegblokkades worden opgeworpen. Die moeten voorkomen dat een aanslag kan worden gepleegd met een vrachtwagen, zoals gisteren gebeurde in Berlijn en eerder dit jaar in Nice.

De maatregelen zijn bedoeld voor onder meer kerstmarkten, de festiviteiten rond Serious Request in Breda en vuurwerkshows in de Nieuwjaarsnacht. Schoof zegt dat de lokale autoriteiten beslissen welke maatregelen precies worden genomen.

De nationaal coördinator zegt dat de maatregelen nodig zijn vanwege het dreigingsniveau in Nederland. Dat is nog steeds 'reëel', het op een na hoogste niveau. "Maar het is belangrijk dat mensen nog steeds naar evenementen kunnen gaan", aldus Schoof. "Het is belangrijk dat we niet ons leven laten bepalen door terroristen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Europa scherpt beveiliging aan na aanslag met vrachtwagen

Andere landen

Niet alleen in Nederland moeten wegblokkades en andere maatregelen aanslagen voorkomen. Ook op andere plekken in de wereld zijn (al langer) maatregelen genomen om mensen te beschermen tegen aanslagen met voertuigen, al dan niet geladen met explosieven.

Zo hebben de Denen na de aanslag in Berlijn voor attractiepark Tivoli in het centrum van Kopenhagen betonnen blokken op de weg voor de ingang geplaatst. 

Na de verkiezingszege van Donald Trump kwamen voor de ingang van Trump Tower betonnen barricades om te voorkomen dat auto´s met explosieven het gebouw inrijden. Ook het beursgebouw op Wall Street, dat door velen als hét symbool voor westerse kapitalisme wordt gezien, is zwaar beveiligd.

In Dresden en op andere plekken zijn na de aanslag al betonblokken neergezet rond kerstmarkten. Een aantal Duitse synagogen en de Amerikaanse en Britse ambassade worden al langer beveiligd door middel van diep verankerde stalen palen in de weg. 

Om aanslagen met auto's of vrachtwagens met explosieven te voorkomen worden de parlementsgebouwen in Londen beschermd door stalen palen, betonnen obstakels op de weg en gewapende agenten.

STER Reclame