Schoolreisjes en excursies naar Duitsland geschrapt

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Diverse schoolreisjes Duitsland geschrapt

Na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn van gisteravond hebben meerdere scholen in Nederland besloten om hun schoolreisjes naar Duitsland af te gelasten. 

Zo gaan leerlingen van het Canisius College in Nijmegen vandaag en donderdag niet naar Essen. Volgens Omroep Gelderland heeft de school uit veiligheidsoverwegingen gisteravond de reis afgelast.

De school meldt dat in een verklaring op de site en in een brief aan de ouders. "De aanslag overschaduwt naar onze mening te veel het ongedwongen plezier en zorgt mogelijk voor een grote druk op de leerlingen en begeleiders", zo staat in de verklaring.

Ook de 225 leerlingen van De Noordgouw in Heerde gaan donderdag niet op excursie naar de kerstmarkt in Oberhausen. "We kunnen de veiligheid van onze leerlingen niet garanderen. Dus we hebben ook niet lang hoeven nadenken of we wel of niet zouden gaan", zegt woordvoerder Ludwina Nijhof.

De leerlingen van de christelijke scholengemeenschap Guido in Arnhem blijven gewoon in Berlijn. Ze zijn daar op werkweek en sommigen waren gisteren zelfs in de buurt van de aanslag. De leerlingen komen niet vervroegd terug naar Arnhem maar aanstaande donderdag, zoals gepland.

Gevoelig

Zeventig leerlingen van het Markland College in Zevenbergen zouden vanochtend naar Duitsland vertrekken, maar directeur Richard Rovers neemt het zekere voor het onzekere en schrapt het uitje: ''Onze leerlingen gaan naar eenzelfde activiteit als in Berlijn. Dat maakt het gevoelig'', zegt hij tegen Omroep Brabant.

Volgens de directeur was er geen andere keuze mogelijk. ''De veiligheid van onze leerlingen staat voorop. Een keuze gebaseerd op angst vind ik niet goed, maar ik kan geen andere afgewogen keuze maken.''

''Er is onrust onder de ouders'', vervolgt de directeur. Op maandagavond belde hij samen met een collega de ouders van de leerlingen op. ''De kans dat dinsdag meer dan de helft van de leerlingen anders niet op komt dagen is groot.''

Ook andere scholen in Brabant hebben hun trip afgezegd. Het ds. Pierson College in Den Bosch en het Udens College vertrekken ook niet naar Duitsland.

Ook het Drachtster Lyceum in Friesland heeft een excursie afgezegd. De school zou naar Bremen gaan, maar laat aan Omrop Fryslân weten dat er geen alternatief programma is. De leerlingen zijn daarom vrij.

Alternatief

Het Da Vinci College uit Purmerend heeft een excursie naar een kerstmarkt in Münster geschrapt. 

"We achten de kans niet echt aanwezig dat er een nieuwe aanslag gaat plaatsvinden", vertelt schooldirecteur Peter van Gijzel aan regionale omroep NH. "Maar we vinden toch dat we de veiligheid van de leerlingen niet kunnen garanderen. Daarnaast hebben wij het gevoel dat de sfeer op de kerstmarkten in Duitsland ook niet zal zijn als voor de aanslag."

De directeur heeft de beslissing genomen samen met de ouders van de leerlingen die mee zouden gaan. "We zijn nu aan het kijken naar een alternatief, maar dat weegt niet op tegen het originele idee natuurlijk."

Angst

"We zijn vanochtend met een bus vertrokken naar de kerstmarkt in Oldenburg", zegt een medewerker van reisorganisatie Lanting uit het Drentse Hoogeveen. "Als er een negatief reisadvies zou zijn, trekken we ons terug. Maar we laten de angst niet regeren."

Volgens de reisorganisatie heeft een school wel een kerstreis afgezegd. Lanting zegt tegen RTV Drenthe contact gezocht te hebben met de school, maar die heeft aangegeven te willen thuisblijven.

Aangepast programma

In het Zuid-Hollandse Boskoop heeft het Wellant College juist besloten een excursie naar Keulen wel door te laten gaan. Het programma is wel aangepast, volgens Omroep West.

De school nam het besluit op basis van het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, vertelt woordvoerder Thijs Vermeulen. "Het uiteindelijke besluit lieten we aan de ouders. Drie leerlingen blijven thuis, 64 gaan wel mee."

"Leerlingen zouden oorspronkelijk zelfstandig de Dom van Keulen en een museum bezoeken. Nu hebben we besloten dat de leerlingen en begeleiders bij elkaar blijven. Niemand is alleen in Keulen", zegt Vermeulen.

De meeste klassen met een geschrapte schoolreis ondernemen later in het schooljaar een vervangende excursie of activiteit.

STER Reclame