1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

'Vermoorde chauffeur Berlijn maakte laatste rit voor Kerst'

In het begin durfde hij de foto van zijn vermoorde neef niet te zien. Tot de politie aandrong, want ze wilden bevestiging dat hij het was. "Dus ze lieten de foto zien, en toen zei ik: ja, dit is de bestuurder", zegt Ariel Zurawski. Hij is de eigenaar van het transportbedrijf waar zijn 37-jarige neef chauffeur was. De man reed al 15 jaar voor hem.

Zurawski bevestigt dat zijn vrachtwagen een tijd zoek was, tot bleek dat het voertuig werd gebruikt bij de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, maandagavond. De Poolse chauffeur bestuurde de vrachtwagen, tot die vermoedelijk werd gekaapt door de dader. Naast de chauffeur doodde hij elf mensen. 48 mensen raakten gewond, sommigen van hen ernstig.

De dader heeft de chauffeur doodgeschoten, heeft minister Schröter van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Brandenburg gezegd na overleg met zijn collega's. Schröter benadrukt dat de vrachtwagenchauffeur geen dader is, maar een slachtoffer.

De chauffeur was gisteravond vanuit Berlijn op weg naar de Poolse stad Barlinek, waar hij een lading moest afleveren. Het is niet duidelijk waar de vrachtwagen precies is gekaapt en of de Pool toen direct is doodgeschoten, of eerst een tijd ontvoerd is geweest.

“Het was zijn laatste rit voor Kerstmis”, zegt Zurawski. “Hij vroeg alleen of hij uiterlijk donderdagavond terug kon komen, zodat hij een kerstcadeau voor zijn vrouw kon halen.”

We zijn in een staat van oorlog.

Minister Bouillon van de deelstaat Brandenburg

De ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten zijn bijeen geweest en spraken af dat de kerstmarkten in Duitsland gewoon doorgaan, maar wel met strengere veiligheidsmaatregelen. In Berlijn blijven de kerstmarkten vandaag nog dicht, uit respect voor de slachtoffers.

"We zijn in een staat van oorlog", zei voorzitter Bouillon van de conferentie van ministers van Binnenlandse Zaken. Volgens hem wordt er rekening mee gehouden dat deze aanslag een voorbeeld is voor anderen. Daarom draagt de politie op veel kerstmarkten nu zwaar materieel, zoals machinegeweren en kogelwerende vesten.

Ook wordt er nog gekeken naar de toegangswegen van de kerstmarkten. Zo zijn er in Dresden al grote betonblokken neergezet rond de Striezelmarkt, een van de oudste kerstmarkten van Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl