Een kiesman uit de staat Pennsylvania geeft haar stem aan Donald Trump Reuters

Donald Trump heeft de stem van de 270 benodigde kiesmannen van het Amerikaanse kiescollege gekregen. Hiermee is zeker dat de verkiezingsuitslag van november wordt gehonoreerd en dat hij de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt.

Met de uitslagen van de staat Texas haalde Trump genoeg stemmen van het college. Twee van de 38 kiesmannen uit de staat weken af van het stemadvies op Trump.

In reactie op zijn overwinning zegt de Republikein dat hij "hard gaat werken om het land te verenigen en president voor alle Amerikanen te zijn".

De uitslag van de stemming door de kiesmannen wordt zes januari officieel aangekondigd in het Amerikaanse Congres.

Clinton

Hoewel critici van Trump onder meer met e-mail-acties en demonstraties hebben geprobeerd de kiesmannen over te halen niet op Trump te stemmen, lijkt dat weinig verschil gemaakt te hebben. 

Opvallend is dat Clinton meer dissidente kiesmannen had dan Trump. Vier van de twaalf leden van het kiescollege in de staat Washington stemden tegen het stemadvies in niet op Clinton, maar op andere kandidaten.

De stemmen zijn nog niet allemaal geteld. Trump heeft op dit moment 304 stemmen, tegen 169 voor Clinton. In totaal zijn er 538 kiesmannen.

STER reclame