AFP
NOS NieuwsAangepast

'Chauffeur vrachtwagen Berlijn waarschijnlijk vluchteling'

De man die ervan wordt verdacht dat hij de chauffeur is van de vrachtwagen die gisteravond inreed op een kerstmarkt in Berlijn, is waarschijnlijk een vluchteling uit Afghanistan of Pakistan. Dat melden bronnen binnen de Duitse veiligheidsdiensten aan persbureau DPA.

Omdat de verdachte verschillende namen heeft gebruikt, staat zijn identiteit nog niet vast. Dagblad Die Welt schreef al dat de chauffeur mogelijk een vluchteling uit Pakistan was.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken de Maizière zei gisteren dat hij het woord aanslag nog niet durfde te gebruiken, maar zijn collega in de deelstaat Noordrijn-Westfalen denkt daar anders over. Minister Jäger zegt dat er voldoende aanwijzingen zijn om van een terroristische aanslag te spreken.

In zijn deelstaat wordt de kerstmarkt in Düsseldorf jaarlijks door tienduizenden mensen bezocht. Jäger zet vanaf nu agenten in met kogelvrije vesten en automatische wapens.

Berlijn in rouw na aanslag op kerstmarkt

De bijrijder was een Poolse man. Hij overleed volgens de Berlijnse politie in de cabine aan zijn verwondingen.

Mogelijk werd de vrachtwagen niet bestuurd door de oorspronkelijke chauffeur. De Poolse eigenaar van de vrachtwagen zegt dat zijn neef met een lading staal op weg was van Italië naar Polen, maar in Berlijn zaten er twee mensen in de cabine. Ook de politie vermoedt dat de truck is gestolen, mogelijk op een bouwterrein in Polen.

De bestuurder sloeg na het drama op de kerstmarkt op de vlucht. Korte tijd later is in de buurt een man opgepakt die past bij zijn signalement.

Politie arresteert verdachte na aanslag kerstmarkt Berlijn

De Poolse eigenaar denkt dat de vrachtwagen is gekaapt. In de laadruimte lagen nog stalen balken die in Berlijn gelost hadden moeten worden. De politie onderzoekt het scenario.

Bij het drama op de kerstmarkt bij de Berlijnse Gedächtniskirche vielen de afgelopen avond zeker twaalf doden en 48 gewonden. De truck reed over een lengte van 50 tot 80 meter over de markt en verwoestte kramen.

De politie zei al snel dat wordt uitgegaan van een aanslag, maar de autoriteiten houden nadrukkelijk ook andere opties open. Een Berlijnse wethouder zei eerder op de avond dat er "niets valt te zeggen" over de vraag of er sprake is van een aanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl