Een installateur hangt een nieuwe ketel op ANP

Alleen erkende bedrijven met vakbekwaam personeel mogen in de toekomst nog cv-ketels en warmwatertoestellen op gas aanleggen en onderhouden. Op deze manier wil minister Blok ongelukken met koolmonoxide zoveel mogelijk voorkomen. 

Ook buizen voor luchttoevoer en rookgasafvoer mogen alleen nog door erkende bedrijven worden aangelegd. Als het aan Blok ligt, zijn de nieuwe eisen vanaf 2019 van kracht. De tussenliggende tijd wordt gebruikt om een nieuwe wet voor te bereiden, erkenningsregelingen op te zetten en monteurs bij te scholen.

In de branche zijn zo'n 18.000 installatiebedrijven. Daarvan zijn 12.000 eenmanszaken. Ook de installatiebranche en consumentenorganisaties zijn voor een wettelijke verplichting. Jaarlijks krijgen honderden mensen te maken met een koolmonoxidevergiftiging, gemiddeld overlijden er zo'n tien. 

Duurder

Volgens Blok wordt door de scherpere eisen een onderhoudsbeurt zo'n 4,50 euro duurder en moeten gebruikers eenmalig 45 euro voor de aanleg van een nieuwe installatie betalen. De minister vindt dat het voorkomen van ongelukken zwaarder moet wegen dan de iets hogere kosten. Blok wil dat voor consumenten duidelijk wordt welke bedrijven erkend zijn, bijvoorbeeld met een logo.

De maatregelen zijn ook een reactie op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dat noemde koolmonoxide vorig jaar een onderschat en onbegrepen gevaar. Volgend jaar februari begint een publiekscampagne om mensen op de gevaren van koolmonoxide te wijzen. Blok benadrukt dat ook 'koolmonoxidemelders' ongelukken kunnen voorkomen.

STER reclame