De schutter (rechts), met op de voorgrond het lichaam van ambassadeur Karlov
NOS NieuwsAangepast

Russische ambassadeur in Turkije doodgeschoten, Syrië lijkt motief

De Russische ambassadeur in Turkije is doodgeschoten. Een gewapende man loste van dichtbij negen schoten. Ambassadeur Andrej Karlov hield op het moment van de aanslag een toespraak bij een fototentoonstelling in Ankara. Hij overleed korte tijd later.

De schutter riep in het Arabisch en Turks: "Vergeet Syrië niet, vergeet Aleppo niet. Zolang Aleppo niet veilig is, zullen jullie steden ook niet veilig. (...) Alleen de dood kan mij hier stoppen. Wie verantwoordelijk is voor deze wreedheid, zal moeten boeten."

Het moment waarop de ambassadeur werd neergeschoten is gefilmd. De dader is er ook op te zien. Pas op: het zijn schokkende beelden.

Schokkende beelden: Russische ambassadeur neergeschoten

De schutter was volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken een agent in Ankara. Hij was 22 jaar. Hij was niet in functie, maar is binnengekomen door zich voor te doen als beveiliger. De man stond vlak achter de ambassadeur op het moment dat hij de toespraak hield. De dader schoot de Rus in de rug.

De man is in een vuurgevecht met de politie gedood. Het is volgens correspondent Lucas Waagmeester nog niet duidelijk of hij in zijn eentje handelde.

Bij de schietpartij raakten zeker drie omstanders gewond. Zij zijn naar een ziekenhuis in Ankara gebracht.

'Terreuraanslag'

Rusland spreekt van een terreuraanslag en stelt de aanslag aan de orde in de VN-Veiligheidsraad. De Verenigde Naties hebben de schietpartij in Ankara inmiddels veroordeeld.

De 62-jarige Karlov was sinds 2013 ambassadeur in Turkije.

Aleppo

Rusland is militair betrokken bij het conflict in Syrië en steunt de regering van president Assad. De laatste weken heeft de Russische luchtmacht bombardementen uitgevoerd op Oost-Aleppo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl