Suarez van Ajax naar Liverpool

time icon Aangepast

Liverpool neemt Luis Suarez per direct over van Ajax.

De nummer zeven van Engeland maakt voor de Uruguayaanse spits 26,5 miljoen euro over naar de Amsterdamse club, die eerder deze week een bod van vijftien miljoen euro nog van tafel veegde.

Suarez moet nog wel een medische keuring ondergaan bij de club van Dirk Kuijt.

"Veel te danken aan Ajax"

"Ik heb veel te danken aan Ajax", zei Suarez vrijdag na de training. "Ik hou ook van de supporters en ben blij met de trainer. Maar iedereen zal toch begrijpen dat ik graag naar Liverpool wil."

Voor trainer Frank de Boer komt het vertrek van Suarez heel ongelegen. "Zonder Suarez wordt het moeilijker om onze doelen na te streven. Maar ook zonder hem zullen we onze ambities niet bijstellen", zei de coach, die van de club op zoek mag naar een nieuwe aanvaller.

Suarez groeide uit tot vedette

Suarez, die maandag 24 jaar werd, kwam in 2006 van Nacional in zijn geboorteland naar FC Groningen. Daar speelde hij zich in de kijker en na een seizoen volgde de overgang naar Ajax.

In Amsterdam groeide hij uit tot een vedette. Hij won één keer de KNVB-beker en één keer de Johan Cruijff-schaal en scoorde in 159 duels 111 keer voor de Amsterdammers. Suarez werd vorig seizoen topscorer van de eredivisie met 35 doelpunten.

"Bijtincident" laatste actie eredivisie

Suarez zal met gemengde gevoelens terugkijken op zijn laatste wedstrijden voor Ajax. Zijn laatste competitiewedstrijd was de thuiswedstrijd tegen PSV. Suarez eiste in deze wedstrijd een negatieve hoofdrol voor zichzelf op door tegenstander Otman Bakkal in zijn nek te bijten.

Daarna werd de Uruguayaan voor zeven wedstrijden geschorst en speelde hij alleen nog tegen AC Milan voor de Champions League en enkele oefenwedstrijden.

In een van die oefenwedstrijden, tegen het Duitse HSV, maakte Suarez zijn laatste doelpunten in Amsterdamse dienst.

Bedrag geen record

Het bedrag waarvoor Suarez naar Engeland verkast is geen record. Dat staat op naam van Ruud van Nistelrooij die in 2001 voor 30.4 miljoen euro van PSV naar Manchester United vertrok.

Suarez staat in die lijst nu vierde. Wesley Sneijder (2007) en Klaas-Jan Huntelaar (2008) vertrokken beiden van Ajax naar Real Madrid voor een bedrag van 27 miljoen euro.

STER Reclame