NOS VoetbalAangepast

ADO-eigenaar Wang geschorst door Ondernemingskamer

'ADO staat nu sterker, maar is nog niet van Wang af'

Wang Hui wordt geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen van ADO Den Haag en de aandelen van United Vansen, het bedrijf van de Chinees, worden overgedragen aan een onafhankelijke beheerder. Dat heeft de Ondernemingskamer (OK) van het gerechtshof in Amsterdam besloten.

De OK komt met zijn beslissing voor een groot deel tegemoet aan de eis van ADO. Wang blijft wel lid van de rvc, maar de rol van voorzitter (met een beslissende stem) zal worden waargenomen door Ben Knüppe. Job van der Have is aangesteld als onafhankelijke beheerder van de aandelen. Wang is daardoor zijn stemrecht bij een vergadering van aandeelhouders tijdelijk kwijt.

Ondernemingskamer schorst ADO-eigenaar Wang als voorzitter RvC

De OK wijst geen schuldige(n) aan, maar gelast wel een nader onderzoek naar de verstandhouding tussen bestuurders, commissarissen en aandeelhouders en de gang zaken sinds 27 januari 2015, de datum waarop de aandelen aan United Vansen zijn geleverd.

De Ondernemingskamer heeft ook bepaald dat Kees Jansma en Martin Toet op dit moment geen lid van de rvc kunnen zijn, omdat zij niet volgens de juiste procedure benoemd zijn.

Een overwinning wilde ADO-directeur Mattijs Manders de uitspraak van de Ondernemeningskamer niet noemen. "Maar ik ben wel heel blij dat er duidelijkheid is gekomen. We kunnen nu naar de toekomst kijken en dat is wel wat de club nodig heeft."

De aanstelling van Knüppe als onafhankelijk voorzitter van de rvc stemt Manders tevreden. "Want hij zal in het belang van ADO handelen."

Dat de Ondernemingskamer de benoeming van Kees Jansma en Martin Toet als commissarissen niet rechtsgeldig acht, kon hem minder bekoren. "Want dat zijn mensen die zich met ziel en zaligheid voor onze club inzetten. De rvc van ADO bestaat nu uit voorzitter Knüppe, Martin Jol, Wim Deetman en Wang Hui.

Manders: ADO kan nu naar de toekomst kijken

28 december

ADO en Wang staan op 28 december opnieuw voor de rechter, dan in een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. De inzet is onmiddellijke betaling van de ruim 2 miljoen euro, die Wang de club nog verschuldigd is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl