NOS NieuwsAangepast

Geen straf voor schuldige IMF-topvrouw Lagarde

IMF-topvrouw Christine Lagarde is door een rechter in Parijs schuldig bevonden aan nalatigheid. Maar het hof ziet af voor een straf voor Lagarde.

De zaak tegen de 60-jarige Lagarde draaide om een omstreden betaling aan zakenman Bernard Tapie in 2008, toen Lagarde nog minister van Economische Zaken was. Een speciaal hof kende Tapie toen 400 miljoen euro toe, omdat hij bij een aandelentransactie zou zijn benadeeld. Later bleek dat er banden waren tussen Tapie en een van de rechters.

Het hof oordeelt nu dat Lagarde beroep had moeten aantekenen tegen de compensatieregeling, omdat er in 2008 al verdenkingen waren van fraude. Ook medewerkers van Lagarde hadden geadviseerd om de betaling tegen te houden, maar dat deed ze dus niet. Daarom stond ze nu terecht voor nalatigheid.

'Verrassing'

"De uitspraak is toch een verrassing", zegt NOS-correspondent Frank Renout over de uitspraak. Het Openbaar Ministerie en Lagardes advocaten hadden allebei gevraagd om vrijspraak, omdat het bewijs flinterdun zou zijn. "Een straf ging de rechter dan ook net weer te ver."

Lagarde had de uitspraak niet afgewacht en is zaterdag al teruggevlogen naar het IMF-kantoor in Washington. Of het vonnis gevolgen heeft voor haar functie, is onduidelijk. "Het is afwachten hoe het IMF-bestuur hierop gaat reageren", zegt Renout.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl