NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Demonstraties tegen Kabila in Congo, ondanks verbod

AFP

Honderden mensen zijn in de Congolese hoofdstad Kinshasa de straat op gegaan uit protest tegen president Kabila. Zijn tweede termijn eindigt vandaag, na veertien jaar presidentschap, maar hij weigert op te stappen. De regering heeft demonstraties verboden.

De politie heeft de toegangswegen afgesloten naar de universiteit waar wordt gedemonstreerd. Agenten staan tegenover een groep demonstranten die met rode kaarten zwaaien tegen Kabila. In andere delen van de stad is juist bijna niemand op straat en zijn veel winkels gesloten.

Mobiele telefoon

Om demonstraties tegen te gaan, heeft de regering sociale media geblokkeerd. De afgelopen dagen werd bij veel jongeren de mobiele telefoon gecontroleerd op berichten over aanstaande betogingen.

Activisten zeggen dat ze geïnspireerd zijn door Burkina Faso, waar president Compaore in 2014 het veld ruimde na protesten. Compaore was 27 jaar aan de macht.

Ook buiten de hoofdstad is het onrustig. In de oostelijke stad Butembo hebben militieleden een gevangenis bestormd om gevangenen vrij te krijgen. Daarbij zijn zes mensen om het leven gekomen, onder wie een Zuid-Afrikaanse VN-militair.

In Oost-Congo wordt al langer gevochten. Er is daar ook een VN-vredesmacht actief van 20.000 militairen.

STER reclame