In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Urine Amsterdamse concertgangers wordt kunstmest

De urine van mannen die het toilet in de Heineken Music Hall bezoeken, wordt vanaf nu gebruikt bij de productie van kunstmest. Bij het gebruik van de nieuwe waterloze toiletten wordt de urine opgeslagen, meldt de regionale omroep NH.

De urine wordt opgevangen in een grote tank, waar 13.000 liter urine in kan. Drie volle tanks leveren genoeg op voor de bemesting van een heel voetbalveld. Als de tank vol is, gaat die naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Waterschap Amstel en Gooi en Vecht in het Westelijk Havengebied. Het fosfaat uit de urine wordt daar omgezet in struviet, een zeer vruchtbare mestsoort.

Vrouwenurine

De plas van dames die een concert bezoeken in de HMH is niet geschikt om op te vangen, want er zijn geen waterloze wc's voor vrouwen geplaatst. Daarnaast kan het gebruik van wc-papier leiden tot verstoppingen in de opslagtank.

Gemiddeld gaan er drieduizend mannen per evenement naar het toilet. Bij het Televizier-Ring Gala werd op 13 oktober 550 liter bij elkaar geplast. Dat was niets vergeleken bij het concert van de band Status Quo op 2 december, toen er maar liefst 4125 liter urine werd verzameld.

Sinds 2013 wordt in de Nederlandse hoofdstad fosfaat teruggewonnen uit rioolwater omdat de meststof steeds schaarser wordt. Amsterdam experimenteerde tijdens Koningsdag en Sail 2015 al eerder met de opvang van urine. Na Koningsdag van dit jaar werd zeker 23.000 liter urine gebruikt voor het maken van kunstmest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl