1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Evacuaties uit Oost-Aleppo hervat, V-raad eens over resolutie

Evacuaties Aleppo hervat

De evacuaties uit Oost-Aleppo zijn weer hervat. Dat melden VN-medewerkers op de grond in de Syrische stad. Bussen en ambulances verlaten de rebellenenclave. Zo'n 500 mensen zouden het gebied inmiddels hebben verlaten.

De evacuaties werden vrijdagochtend gestaakt na beschietingen. De strijdende partijen gaven elkaar daar de schuld van. Vandaag werden bussen in brand gestoken die mensen uit door rebellen belegerde dorpen moesten halen. Het is onduidelijk of deze evacuaties doorgaan.

VN-Veiligheidsraad

Vanavond zijn ook de leden van de Veiligheidsraad het eens geworden over een resolutie die VN-toezicht op de evacuatie van de burgers uit het verwoeste Aleppo in Syrië mogelijk moet maken. Op aandringen van de Russen is de originele tekst van de door Frankrijk voorgestelde resolutie zo aangepast dat Ban Ki-moon eerst afspraken moet maken met de strijdende partijen zodat VN-personeel veilig kan werken.

Als dat is gebeurd, moeten de VN-medewerkers onvoorwaardelijk en direct toegang krijgen tot Oost-Aleppo zodat hulp en medicijnen op de plek van bestemming gebracht kunnen worden.

Frankrijk had de resolutie naar eigen zeggen ingediend om een nieuw Srebrenica te voorkomen. In de originele versie werd VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gevraagd om VN-personeel in Syrië "adequaat en neutraal" bij de evacuaties te laten surveilleren, maar Rusland lag dwars omdat dat volgens Moskou tot een ramp zou leiden.

De Russen zeggen geen probleem mee te hebben dat VN-medewerkers de evacuaties gaan monitoren, maar "het idee dat ze door de ruïnes van Oost-Aleppo zwerven zonder fatsoenlijke voorbereiding en zonder iedereen in te lichten over wat er gebeurt, is gedoemd te mislukken", aldus de Russische VN-ambassadeur.

Stemming morgen

Moskou wilde daarom één belangrijke aanpassing: secretaris-generaal Ban Ki-moon moet van Rusland de maatregelen die nodig zijn om het VN-personeel veilig in Aleppo te laten werken, coördineren met de verschillende strijdende partijen. In de nieuwe resolutietekst is dat nu opgenomen.

Morgen om 15.00 uur Nederlandse tijd wordt over de resolutie gestemd in de Veiligheidsraad.

Rusland steunt het bewind van de Syrische president Assad. In het verleden heeft Rusland al zes keer een veto in de Veiligheidsraad uitgesproken inzake Syrië. China heeft al vijf keer een resolutie geblokkeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl