NOS WielrennenAangepast

Overbodige Maduro over eredivisie: wel talent, geen ervaring

  • ANP
    Hedwiges Maduro komt dit seizoen nauwelijks aan spelen toe bij FC Groningen
  • ANP
    Hedwiges Maduro stond in het verleden onder contract bij Ajax..
  • ANP
    ..vijf seizoenen bij de Spaanse subtopper Valencia..
  • ANP
    ..ook nog één seizoen bij Sevilla..
  • ANP
    ..en twee seizoenen in Griekenland bij PAOK Saloniki

Van 'buitenkansje' naar 'overbodig'. FC Groningen was vorig jaar zomer nog hartstikke trots met de komst van Hedwiges Maduro. Krap anderhalf jaar later zal de 31-jarige middenvelder ongetwijfeld weer verkassen uit Nederland.

126 minuten. Dat is de speeltijd die Maduro dit seizoen kreeg van trainer Ernest Faber. Met het oog op de begroting én de toekomst verkiest de club talent boven de ervaring van de voormalig international.

Maduro heeft zich neergelegd bij zijn reserverol. "Toen we onderin stonden dacht ik vaak: nu kan je me gebruiken, dan doen we het vast beter. Maar inmiddels hebben we de weg omhoog ingeslagen, dus is het makkelijker accepteren."

Verjonging eredivisie

Het leek een abc'tje. Na succesvolle jaren bij Ajax, Valencia en Sevilla, en een avontuur in Griekenland bij PAOK Saloniki, even de boel op sleeptouw nemen bij FC Groningen. Maar op latere leeftijd terugkeren naar de eredivisie is niet zo makkelijk als soms lijkt, erkent Maduro.

"De eredivisie is heel jong geworden. Vroeger had je zeven ervaren spelers in een team. Nu misschien één, meer niet. Je zult ook zien dat minder spelers terug willen keren naar Nederland. Mijn situatie is dan voor hen ook weer een reden om in het buitenland te blijven."

Riechedly Bazoer als voorbeeld

Maduro is van mening dat de verjonging in de eredivisie het niveau in Nederland geen goed doet. "Het is allemaal wel talentvol, maar ervaring hebben ze niet. En daarom zie je ook wat er nu gebeurt bij Ajax", doelt de controleur op het aanstaande vertrek van Riechedly Bazoer naar VfL Wolfsburg.

"Bij Ajax komen jonkies die voorheen veel speelden op de bank terecht, en dat zijn ze niet gewend. Jammer, want daarom moet zo'n jongen als Bazoer ineens weg. Omdat hij niet speelt, terwijl hij de komende jaren gewoon bij Ajax had moeten blijven."

Terugkeer Spanje

Afgelopen zomer hoopte FC Groningen de relatief dure Maduro al van de hand te doen, maar dat mislukte. In de winterstop komt het waarschijnlijk wél tot een transfer. De middenvelder hoopt op een terugkeer naar Spanje.

"Ik heb nog een huis in Valencia en er zitten daar nog veel vrienden van me. Er is al een beetje belangstelling maar er speelt nog niets concreets. Ik verwacht dat het in januari wel goedkomt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl