Venezolanen mogen briefje van 100 bolivar weer gebruiken

Aangepast
Demonstrant verbrandt briefje van 100 bolivar Reuters

President Maduro van Venezuela heeft de maatregel waarmee het biljet van 100 bolivar ongeldig werd, ingetrokken. Het bankbiljet blijft nu tot 2 januari geldig, zei Maduro in een toespraak.

Nadat het briefje van 100 bolivar afgelopen week uit de roulatie was genomen, ontstond chaos. Er was een acuut tekort aan bankbiljetten en geldautomaten met andere biljetten waren binnen de kortste keren leeg.

Zo'n 40 procent van de Venezolanen heeft geen bankrekening en kan dus niet elektronisch betalen. Daardoor konden veel mensen ook geen eten of benzine kopen en moesten ze ook de kerstinkopen uitstellen. 

Op diverse plaatsen braken protesten uit en werden winkels geplunderd. Bij de plunderingen werd een jongen van 14 jaar doodgeschoten. Volgens de oppositie vielen er drie doden in de chaos.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Pakhuis in Venezuela geplunderd

President Maduro sprak in zijn toespraak vanuit het presidentieel paleis in Caracas van een sabotage-campagne door "vijanden". Twee vliegtuigen met nieuwe munten en bankbiljetten zouden zijn verhinderd om Venezuela te bereiken. Hoe dat is gebeurd, zei hij niet.

Het was de bedoeling dat er snel vervangende munten van 100 bolivar zouden komen en nieuwe bankbiljetten van 500, 2000 en 20.000 bolivar.

Door de enorme inflatie in Venezuela is 100 bolivar omgerekend nog maar een paar cent waard. Zelfs voor de normaalste boodschappen moeten Venezolanen met grote zakken geld over straat.

De leider van de grootste oppositiepartij, de Democratische Unie, zegt dat de socialistische Maduro moet aftreden vanwege incompetentie en voor al het leed dat hij de bevolking toebrengt. 

STER Reclame