AFP
NOS NieuwsAangepast

De hele dag wachten op een bus die niet komt

In Oost-Aleppo hebben duizenden mensen de hele dag gewacht op bussen die hen naar veilig gebied zouden moeten brengen. Maar toen vandaag de duisternis viel in Syrië waren die nog steeds niet gearriveerd. De evacuatie uit Oost-Aleppo lag sinds gisteren stil, maar zou weer hervat worden. Vanochtend sloten de rebellen en de regering hierover een akkoord.

Dat akkoord lijkt echter vandaag nog niets op te leveren. "Niemand heeft Oost-Aleppo vandaag verlaten en er zijn nog geen bussen vertrokken", vertelt een inwoner van Aleppo aan persbureau Reuters. "Ik hoorde schoten in de buurt van de plekken waar de bussen zouden moeten staan."

Dinsdag bereikten rebellengroepen en de Syrische regering een onverwacht akkoord over een staakt-het-vuren, waarmee de opstandelingen de strijd in Aleppo feitelijk opgaven. Daarna begonnen de evacuaties.

De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, pleit voor een staakt-het-vuren voor Idlib. Ook wil hij dat daar internationale waarnemers komen. De Mistura vreest dat Idlib zonder een bestand of politieke overeenstemming het volgende Aleppo wordt. Hij vindt dit het moment waarop de strijd zich naar de onderhandelingstafel moet verplaatsen, zei hij donderdag op een persconferentie in Parijs met de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault.

Oorlogsmisdaden

Afgelopen week stuurden vier Syrische organisaties een brief naar de VN-commissie voor Syrië. Ze achten het "zeer waarschijnlijk" dat Rusland verantwoordelijk is voor een groot aantal aanvallen in Aleppo die mogelijk als oorlogsmisdaden bestempeld kunnen worden.

De organisaties, waaronder de Witte Helmen en de Independent Doctors Association, hebben van juli tot december 304 aanvallen op de stad gedocumenteerd. Daarbij zouden 1207 burgerdoden zijn gevallen, onder wie 380 kinderen. Bij de aanvallen werden onder meer verboden brand- en clusterbommen gebruikt, schrijven ze.

Iraanse milities

De VN werd opgeroepen een diepgaand onderzoek in te stellen naar oorlogsmisdaden in Aleppo, maar ook elders in Syrië. De organisaties wijzen ook op de centrale rol die Iran speelt in het land, door milities te steunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl