Steven Berghuis

Feyenoord na zestien jaar weer winterkampioen

Feyenoord mag zich voor het eerst in zestien jaar weer eens winterkampioen noemen. De koploper was thuis met 3-1 te sterk voor Vitesse en heeft zes punten voorsprong op Ajax en negen op PSV. De nummers twee en drie treffen elkaar zondag in Amsterdam.

Vitesse was sterker het eerste kwartier, maar kwam op achterstand na de eerste aanval van Feyenoord. Rick Karsdorp brak door op rechts en gaf voor. Kelvin Leerdam had de bal kunnen wegwerken, maar treuzelde en liet zich aftroeven door Eljero Elia, die de 1-0 binnen tikte.

De gelijkmaker viel eveneens onverwacht. Terence Kongolo schoot de bal tegen arbiter Dennis Higler op, waarna Vitesse op rechts kon doorbreken. De voorzet van Milot Rashica werd bij de tweede paal met een prachtige volley binnen geschoten door Adnane Tighadouini.

Steven Berghuis zet Feyenoord op 2-1
    Adnane Tighadouini scoorde voor Vitesse
    En de 3-1 komt ook op naam van Steven Berghuis

Berghuis kopt en schiet raak

Feyenoord was even van slag, maar in het laatste kwartier voor rust waren er goede kansen voor Eric Botteghin (kopbal op de lat) en Steven Berghuis (Eloy Room redde op diens venijnige schot). Na een afgemeten voorzet van Elia was de derde kans ook voor Berghuis en de aanvaller kopte keurig raak (2-1).

De Rotterdammers probeerden na rust direct door te drukken. Een kopbal van Nicolai Jørgensen werd nog van de lijn gehaald en een treffer van Kongolo (kopbal) werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Toch viel de 3-1 nog binnen het uur. Berghuis schoot raak na een uitgespeelde aanval met Tony Vilhena en Dirk Kuijt.

In het laatste half uur nam Feyenoord flink gas terug en bleek Vitesse veelal machteloos. Het duel in een opnieuw uitverkochte Kuip ging dan ook als een nachtkaars uit.