GroenLinks-leden stemmen tijdens het verkiezingscongres.
NOS NieuwsAangepast

GroenLinks voor deal met EU over Oekraïneverdrag

GroenLinks is voor het akkoord dat premier Rutte afgelopen week in Brussel bereikte over een aanvulling op het Oekraïneverdrag. En dat is goed nieuws voor het kabinet, want een meerderheid in de Tweede en vooral de Eerste Kamer is niet zeker.

Op het verkiezingscongres van GroenLinks gaven de leden de vertegenwoordigers in beide Kamers de opdracht vóór goedkeuring van het samenwerkingsverdrag met Oekraïne te stemmen. Een meerderheid (55,6 procent) vindt dat met de nieuwe extra afspraken voldoende wordt tegemoetgekomen aan de bezwaren van de tegenstemmers.

GL-lid Ate Flapper diende de motie in omdat hij het maar niks vond dat GroenLinks in het SP- en PVV-kamp zat. GroenLinks is eigenlijk voor het volgen van de uitslag van het referendum, benadrukt Tineke Strik, fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Maar omdat twee derde van de GroenLinksstemmers juist voor het verdrag was, werd het een lastig besluit. Nu er duidelijkheid is "volgen we natuurlijk gewoon de uitspraak van het congres".

Bijna een meerderheid

Nu GroenLinks instemt, is voor het kabinet een meerderheid voor de Oekraïne-deal in de senaat in zicht. Steun van een partij met twee zetels, 50PLUS of SGP, zou een meerderheid in de Eerste Kamer betekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl