Dick Schoof van de NCTV
NOS NieuwsAangepast

AIVD doet pogingen om WhatsApp en Telegram te kraken

De Nederlandse opsporings- en inlichtingendiensten doen pogingen om de encryptie van berichtendiensten zoals WhatsApp en Telegram te kraken. Dit zegt Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) in De Telegraaf.

"Als terroristen via dit soort versleutelde netwerken communiceren willen we dat wel graag breken", zegt Schoof. Maar diensten zoals de AIVD zijn er nog niet in geslaagd om de digitale beveiliging van de diensten te omzeilen. "Het gaat moeizaam, maar we zeggen niet dat het ons niet lukt."

Mensen die vrezen voor hun privacy probeert Schoof gerust te stellen. De diensten zijn volgens hem niet geïnteresseerd "in jouw en mijn berichten". Het inbreken in mobiele communicatie "is nodig voor de strijd tegen terrorisme en er is goed toezicht op."

Duitse diensten

Hoeveel mensen en middelen de Nederlandse diensten inzetten om de chat-apps te kraken, is niet bekend. In Duitsland lijkt het in elk geval een serieuze zaak; de Duitse geheime diensten hebben onlangs een budget van 150 miljoen euro opzij gezet om te proberen de versleuteling van diensten als WhatsApp en Telegram te omzeilen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl