Hans Wijers
NOS Nieuws

'Hans Wijers blijft invloedrijkste Nederlander'

Voor het derde jaar op rij is Hans Wijers de invloedrijkste Nederlander volgens de Volkskrant, die elk jaar een Top 200 publiceert.

De oud-topman van AkzoNobel en voormalig D66-minister stopte dit jaar als commissaris van de Britse farmaceut GSK, maar vervult nog steeds belangrijke functies bij Shell, Heineken en het Concertgebouw.

De nummer twee op de lijst is Paul Polman, topman van voedingsmultinational Unilever. Hij staat ook bekend als duurzame zakenman. Polman wordt gevolgd door Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank.

De top vijf wordt afgemaakt door Shell-topman Ben van Beurden en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.

Minder vrouwen

De hoogste vrouw op de lijst is Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. Zij staat op plek tien. Behalve Van Loon staan er nog 52 vrouwen op de lijst. Dat zijn er zes minder dan vorig jaar.

Het aantal vrouwen in de Top 200 was de laatste jaren juist steeds iets gestegen. Ondanks de lichte daling staan vrouwen op de lijst gemiddeld wel op hogere posities dan in 2015.

Het is de elfde keer dat de Volkskrant de ranglijst met belangrijkste bestuurders, toezichthouders en beïnvloeders van Nederland naar buiten brengt. Die komt tot stand op basis van een analyse van de 'bestuurlijke elite'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl