President Kabila na het afsluiten van het akkoord dat hem in het zadel houdt
NOS Nieuws

België raadt reizen naar Congo af, Vlaamse tv-ploegen uitgezet

België geeft een negatief reisadvies voor de Democratische Republiek Congo. Belgen in dat land voor wie de aanwezigheid niet dringend noodzakelijk is, worden opgeroepen om Congo te verlaten.

Aanleiding is de uitzetting van twee Vlaamse tv-ploegen. Die waren in Congo om verslag te doen van de onrust die na het weekend wordt verwacht. Maandag had president Kabila na twee ambtstermijnen eigenlijk moeten aftreden. Maar daar heeft hij geen zin in en hij heeft het op een akkoordje gegooid met een aantal oppositieleden. De geplande verkiezingen zijn uitgesteld tot april volgend jaar.

Afrika-specialist Peter Verlinden van de VRT kwam vanochtend aan in Kinshasa. Hij wilde zijn accreditatie in orde laten maken, maar hij kreeg nul op het rekest. In plaats daarvan werden Verlinden, zijn ploeg en een ploeg van de commerciële zender VTM opgepakt. Hun materiaal is in beslag genomen. Ze moeten vanavond terugvliegen naar Brussel.

Minister Reynders van Buitenlandse Zaken is boos. "Vrije nieuwsgaring en persvrijheid zijn voor België fundamentele rechten en waarden die niet kunnen worden ingeperkt", heet het in een verklaring van het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl