Een vrouw verkoopt kool langs de oevers van de Kongo-rivier in Kinshasa
NOS NieuwsAangepast

Crisis in Congo: de sloppenwijk zoekt heil bij de kerk

De Katholieke Kerk in Kinshasa is veel meer dan een kerk, legt Lindijer uit in het radioprogramma Nieuws & Co. Binnen de paroisse, de parochie, bevinden zich naast een kerkgebouw ook een universiteit, een basisschool, een sportzaaltje en een kinderopvang.

In de parochie zijn veel sociale activiteiten. Arme mensen kunnen er geregeld kleding of voedsel krijgen. Daarnaast helpt de kerk mensen bij het krijgen van medische zorg, bijvoorbeeld door te bemiddelen met ziekenhuizen over de kosten.

"De parochie lijkt wel een apart dorp binnen de stad", zegt Lindijer. "De kerk speelt hier een enorm belangrijke rol: in het sociale leven, maar ook op politiek vlak."

Amper rondkomen

Lindijer loopt door de laag modder heen die de straat vormt. Hij ziet wat kinderen spelen in een grote plas. Maar in diezelfde plas staat ook een man te urineren. Een alledaags tafereel in Burundu, een van de sloppenwijken van Kinshasa. In de wijk wonen duizenden mensen, die amper kunnen rondkomen.

De bewoners van Burundu proberen op allerlei manieren geld te verdienen. Een man verkoopt plastic zakjes met water erin, een ander verzamelt afval langs de kant van de weg, in de hoop dat het wat geld waard is.

Lindijer gaat langs bij Saint Pierre, de basisschool die bij de kerk hoort. De school is in 1936 gebouwd door Belgische paters, maar sindsdien is er weinig meer veranderd. De gebouwen zijn nooit gerenoveerd.

Er kunnen vijftig kinderen terecht op de school, maar er zijn maar vijftien leerlingen. "Veel ouders kunnen het schoolgeld niet betalen", vertelt het schoolhoofd. "En dan sturen we hun kinderen weer naar huis."

De school vraagt zo'n 50 euro per trimester. Een schooljaar kost een ouder dus 150 euro per kind. Dat is veel geld voor mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien.

Smerige wc

Maar de school kan haast niet anders. Er is amper genoeg geld om de boel draaiende te houden. Het schoolplein is een grote modderpoel en het gebouw wordt niet behandeld tegen muggen.

De schooldirecteur vertelt dat er niet eens genoeg geld is om de gebouwen schoon te maken met chloor. "Bent u hier al op het toilet geweest?", vraagt hij. De stank die vanachter het houten deurtje komt is overweldigend.

"Je hebt het gevoel dat je hier op school in een kleine sloppenwijk rondloopt", zegt Lindijer. "Maar eigenlijk is het een beetje elitair, want de meeste kinderen kunnen helemaal niet naar school. Zij leven op straat, als boeven. De kinderen hier op school hebben tenminste ouders die het schoolgeld kunnen missen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl